Καρκίνος:-Επιστήμονες-ανακάλυψαν-πρωτεϊνες-στο-αίμα-που-μπορούν-να-επισπεύσουν-τη-διάγνωση-κατά-7-χρόνια
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτεϊνες στο αίμα που μπορούν να επισπεύσουν τη διάγνωση κατά 7 χρόνια

Καρκίνος:-Επιστήμονες-ανακάλυψαν-πρωτεϊνες-στο-αίμα-που-μπορούν-να-επισπεύσουν-τη-διάγνωση-κατά-7-χρόνια

Ο καρκίνος, σε τουλάχιστον 9 τύπους, συνδέεται με αυτές τις πρωτεΐνες στο αίμα από τα πολύ πρώιμα στάδια του.

Ο καρκίνος μπορεί να εντοπιστεί σε πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του, ανακάλυψαν ερευνητές σε δύο μελέτες.

Οι έρευνες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τον βρετανικό ερευνητικό φορέα «Cancer Research UK» και δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature Communications». Οι επιστήμονες εντόπισαν 618 πρωτεΐνες, που συνδέονται με 19 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Σε αυτές συγκαταλέγονται 107 πρωτεΐνες σε μια ομάδα ανθρώπων, των οποίων το αίμα είχε συλλεχθεί τουλάχιστον επτά χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να εμπλέκονται στα πολύ πρώιμα στάδια του καρκίνου, οπότε θα μπορούσε να προληφθεί, και πιστεύουν ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου πολύ νωρίτερα από ό,τι είναι δυνατόν σήμερα.

Δείτε επίσης: Καρκίνος: Ποια διατροφή βοηθά τους ασθενείς να τον αντιμετωπίσουν καλύτερα

Πως έγινε και τι έδειξε η μελέτη

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από την βιοϊατρική τράπεζα δεδομένων UK Biobank, τα οποία ελήφθησαν από περισσότερα από 44.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.900 ατόμων που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της πρωτεομικής, όπου γίνεται ανάλυση του συνόλου των πρωτεϊνών σε ένα βιολογικό δείγμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν ένα σύνολο 1.463 πρωτεϊνών από ένα μόνο δείγμα αίματος από κάθε άτομο. Συνέκριναν τις πρωτεΐνες των ατόμων που διαγνώστηκαν και όσων δεν διαγνώστηκαν με καρκίνο για να αναζητήσουν τις διαφορές μεταξύ τους. Επίσης, εντόπισαν 182 πρωτεΐνες που διέφεραν στο αίμα τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Στη δεύτερη μελέτη εξέτασαν γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου για να ερευνήσουν σε βάθος ποιες πρωτεΐνες του αίματος εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο νέων θεραπειών. Βρήκαν 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης εννιά διαφορετικών τύπων καρκίνου. Ωστόσο, ενώ η μεταβολή αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ο καρκίνος σε κάποιο άτομο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω έρευνα για να ανακαλύψουν τον ακριβή ρόλο που παίζουν αυτές οι πρωτεΐνες στην ανάπτυξη του καρκίνου, ποιες από τις πρωτεΐνες είναι οι πιο αξιόπιστες για να ελεγχθούν, ποιες εξετάσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για την ανίχνευση των πρωτεϊνών στην κλινική και ποια φάρμακα θα μπορούσαν να στοχεύσουν αυτές τις πρωτεΐνες.

Δείτε επίσης: Καρκίνος: Προ των πυλών τα πρώτα θεραπευτικά εμβόλια, ανοιχτό το ενδεχόμενο και για προληπτικά

Δείτε επίσης: Στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής επιστρέφουν οι ασθενείς που νικούν τον καρκίνο

-: - – - / Φωτογραφία iStock

The post Καρκίνος: Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτεϊνες στο αίμα που μπορούν να επισπεύσουν τη διάγνωση κατά 7 χρόνια appeared first on coollife.gr.

Related posts

“Επανασύνδεσαν” το κεφάλι αγοριού που είχε υποστεί εσωτερικό αποκεφαλισμό!

timesadmin

Ανεύρυσμα αορτής: Φάρμακα για την χοληστερίνη μπορεί να μας προστατεύουν από τη ρήξη

timesadmin

Τι μπορεί να πάθει το δέρμα, αν έρθει σε επαφή με τα νερά από τις πλημμύρες

timesadmin

Τρεις τρόποι για να νικήσετε τα «winter blues» και να κοιμάστε καλύτερα

timesadmin

Επιστροφή του Fortnite στα iPhone μετά από περίπου τέσσερα χρόνια

timesadmin

Πότε οι καούρες οφείλονται σε παλινδρόμηση και πότε σε διαφραγματοκήλη

timesadmin