“Καμπανάκι”-από-Λαγκάρντ:-Θα-βρούμε-εμπόδια-στην-πορεία-μας,-δεν-θα-δεσμευτούμε-για-τις-επόμενες-κινήσεις-μας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Καμπανάκι” από Λαγκάρντ: Θα βρούμε εμπόδια στην πορεία μας, δεν θα δεσμευτούμε για τις επόμενες κινήσεις μας

Να συγκρατήσει τις προσδοκίες για νέες μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες επιχείρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας για μείωση των τριών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

“Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων”, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ και επισήμανε ότι “παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο”.

“Δεν θα σας πω σήμερα ή κάποια στιγμή αργότερα αν θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτό ή εκείνο”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “αυτό που θα σας πω είναι πως πάντα θα πρέπει να έχουμε αρκετά στοιχεία για να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας”.

“Ξέρουμε ότι ο δρόμος μπροστά μας θα έχει εμπόδια”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να σημειώνει διακυμάνσεις στα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο έτος και να αρχίσει να υποχωρεί προς τον στόχο της ΕΚΤ από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους. 

Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο να επιστρέψουν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές, επικαλούμενη τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που επικρατούν σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι οι πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού αναθεωρήθηκαν ανοδικά για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου. Ειδικότερα, για το 2024 αναθεωρήθηκαν στο 2,5% από 2,3% προηγουμένως και για το 2025 στο 2,2% από 2%. 

Πηγή: ΕΚΤ

Ένα μέλος διαφοροποιήθηκε 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ακόμα ότι η σημερινή απόφαση ήταν ομόφωνη πλην ενός μέλους του Δ.Σ. Η εμπιστοσύνη μας για την πορεία του πληθωρισμού ενισχύθηκε και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε να μειώσουμε τα επιτόκια μας, ανέφερε.

“Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα μας να χαλιναγωγήσουμε τον πληθωρισμό και να επαναφέρουμε τη σταθερότητα των τιμών”, υπογράμμισε. 

Αναφέρθηκε παράλληλα στην πορεία που έχει διανύσει η τράπεζα για να φέρει τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%. “Τον Οκτώβριο του 2022 ο πληθωρισμός ήταν στο 10,6%, ενώ λιγότερο από ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν στο 5,2% και σήμερα έχει πέσει στο 2,6%”, ανέφερε. “Σε κάθε βήμα της πολιτικής μειώνουμε τον πληθωρισμό δια του δύο, δεν θέλω να συνεχίσουμε έτσι γιατί αν μειώσουμε το 2,6% θα πάμε στο 1,3%. Η κατεύθυνση όμως της νομισματικής πολιτικής είναι ακόμα περιοριστική και θα συνεχίσει να είναι περιοριστική μέχρι να φτάσουμε στον στόχο του 2%”. 

Δ.Σ.
 

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Απρίλιο

protothema.gr

Ποιοι παίρνουν τα 100, 150 και 200 ευρώ για την “προσωπική διαφορά” (πίνακας) – Ποιοι θα έχουν και επίδομα και αύξηση

timesadmin

Διπλασιάζονται τα κονδύλια για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων σε μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα

wp-needuser

Την Παρασκευή η πρώτη εκδήλωση “Business Partners Awards” για τις επιχειρήσεις-συνεργάτες της ΔΥΠΑ

timesadmin

Στ. Κελέτσης: Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη της οστρακοκαλλιέργειας

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Στρατηγική μας προτεραιότητα οι επενδύσεις στις υπηρεσίες logistics

timesadmin