Καιρός:-Θυελλώδεις-άνεμοι-και-την-Κυριακή-–-Τα-σοβαρότερα-προβλήματα-από-τους-ανέμους-τις-τελευταίες-ώρες
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και την Κυριακή – Τα σοβαρότερα προβλήματα από τους ανέμους τις τελευταίες ώρες

Παρόμοιο με το Σάββατο θα είναι το σκηνικό του καιρού την Κυριακή με τους θυελλώδεις ανέμους να εξακολουθούν να χτυπούν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, τη στιγμή που θα σημειωθούν καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το Σάββατο, πάντως, προκλήθηκε σειρά προβλημάτων από την ένταση των ανέμων που σε ορισμένα σημεία έφτανε και τα 9 μποφόρ.

Αναστάτωση επικράτησε σε περιοχές της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα με σκεπές να ξηλώνονται και δέντρα να πέφτουν. Σε πολλά λιμάνια της χώρας υπήρξαν σοβαρά προβλήματα λόγω της θαλασσοταραχής ενώ οι κλήσεις στην Πυροσβεστική έφτασαν πανελλαδικά τις 288.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Κυριακή

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, το Ιόνιο και την Εύβοια, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στη Θράκη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση απο τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) τις πρωινές ώρες. Συγκεκριμένα στα βόρεια θα κυμανθεί από -03 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 05 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία βελτίωση. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στην κεντρική Μακεδονία έως 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στην Εύβοια τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 05 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινες ώρες έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Ο καιρός αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από το μεσημέρι και απο τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Τα 114 km/h έφτασε η ταχύτητα των ανέμων στην Ανάφη το Σάββατο

Θυελλώδεις άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων επικράτησαν το Σάββατο σε αρκετά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, στις Σποράδες, στη Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ, οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 114 km/h στην Ανάφη, ενώ πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 100 km/h σε πολλές ακόμα περιοχές.

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου έως τις 18:00 το απόγευμα.

Winds_18Nov

Τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Πτώσεις δέντρων, ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και υποδομές, ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο και προβλήματα ηλεκτροδότησης, προκάλεσαν από το πρωί του Σαββάτου οι θυελλώδεις άνεμοι – εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν κατά διάστημα τα 106 χλμ./ώρα.

Σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος καταγράφηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα λόγω των πτώσεων δέντρων και κλαδιών που σε κάποιες περιπτώσεις «έκλεισαν» ακόμη και δρόμους. Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να λυγίσει στέγαστρο σε βενζινάδικο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι στιγμής τέσσερις πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν πραγματοποιήθηκαν- δύο από Αθήνα ακυρώθηκαν κι άλλες δύο (από Μάλτα και Μιλάνο, αντίστοιχα) προσγειώθηκαν σε άλλο αεροδρόμιο.

Με τις δυνατές ριπές ανέμου και τα κύματα… αναμετράται και το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» που είναι αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο. Στο σημείο έπλευσε το ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού προκειμένου να σταθεροποιήσει το «Βέλος».

Μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε περιοχές του δήμου Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, λόγω των πτώσεων δέντρων κι άλλων αντικειμένων.

Την ίδια ώρα, τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στο Νυμφαίο και το Πισοδέρι Φλώρινας, αλλά και τη Βασιλίτσα Γρεβενών.

Ρήγμα στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» εξαιτίας της θαλασσοταραχής στον Θερμαϊκό

Ρήγμα στην πρύμνη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» προκάλεσε η θαλασσοταραχή που επικράτησε σε όλο τον Θερμαϊκό κόλπο λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Για τον λόγο αυτό στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έσπευσε ρυμουλκό σκάφος, το οποίο κρατά ακινητοποιημένο το «Βέλος». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία, είχαν προκληθεί φθορές λόγω των ισχυρών ανέμων.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx24yhs2h395)

Το κύμα κατέστρεψε το Βέλος στη Θεσσαλονίκη
velos-zimia
Κατέρρευσε από τον αέρα ο θόλος αθλητικού χώρου στη Θέρμη
Από θαύμα δεν τραυματίστηκε κανείς όταν ξηλώθηκε το σκέπαστρο αθλητικού χώρου στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν τον θόλο που σκέπαζε το Basketball Airdome στην περιοχή της Θέρμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, μέχρι τριάντα λεπτά πριν στον χώρο υπήρχαν γονείς και παιδιά που αθλούνταν. «Στις 14:15 άκουσα έναν τριγμό στη βάση του στεγάστρου. Πήρα το παιδί μου και φύγαμε. Φυσούσε αρκετά και πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη ότι μπορεί ο αέρας να ξηλώσει το σκέπαστρο» δήλωσε στο thestival.gr πατέρας που πηγαίνει συχνά στο Basketball Airdome για την προπόνηση του γιου του.

Δείτε πως ήταν πριν και πως είναι τώρα ο αθλητικός χώρος:

IMG_0228

IMG_0226-2

Πολύωρη μάχη με τα κύματα για το πλοίο Αχαιός

Πολύωρη ήταν η ταλαιπωρία και παράλληλα η αγωνία για 330 επιβάτες του πλοίου της γραμμής «Αχαιός», για το δρομολόγιο από Πειραιά για Αίγινα, λόγω της θαλασσοταραχής που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι.

Εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, οι επιβάτες δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν στην Αίγινα και ο καπετάνιος έδωσε μάχη με τα κύματα για πάνω από μία ώρα προκειμένου να δέσει στο λιμάνι του νησιού. 

Σε νέο βίντεο αποτυπώνεται η ένταση των φαινομένων γεγονός που δυσχέρανε την προσέγγιση στο λιμάνι της Αίγινας.

Το πλοίο της γραμμής για Αίγινα δίνει μάχη με τα κύματα επί μια ώρα για να δέσει στο Λιμάνι

Ο καπετάνιος ύστερα από επίμονες προσπάθειες έδεσε τελικά στο λιμάνι της Αίγινας και κατέβηκαν τότε πολύ λίγοι επιβάτες, όμως ο ίδιος έκρινε πως η συνέχιση της αποβίβασης εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Η δύναμη των ανέμων ήταν τόσο μεγάλη που έσπασαν μέχρι και τζάμια στο πλοίο.

Έτσι, μη μπορώντας να δέσει με ασφάλεια στην Αίγινα, το πλοίο διέκοψε την αποβίβαση και επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά όπου αποφασίστηκε μετά από λίγη ώρα να γυρίσει στο νησί.

Στις 288 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική ανά την Ελλάδα το Σάββατο

Συνολικά 288 κλήσεις σήμερα έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα:

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε κυρίως στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 270 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 165 κοπές δέντρων και 27 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 8 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κυρίως στα νησιά Σύρο, Ρόδο, Κω και Κάρπαθο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 10 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην βορειοανατολική ηπειρωτική και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ειδήσεις σήμερα

Γκάλοπ Marc για το «ΘΕΜΑ»: Δεν θέλουν τον Κασσελάκη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ

Νεκρός ο 65χρονος που έπεσε στις γραμμές του μετρό στον σταθμό «Άγιος Αντώνιος»

Ντέμης Χασάμπης: Ο μόνος άνθρωπος που θαυμάζει ο Έλον Μασκ είναι Έλληνας

Related posts

Ηράκλειο: Παραμένουν στο νοσοκομείο τα τρία παιδιά που εγκατέλειψε η μητέρα τους – Αναμονή για την επιμέλειά τους

timesadmin

Κακοκαιρία: Βροχή τα «112» σε τέσσερις περιοχές – «Περιορίστε τις μετακινήσεις»

timesadmin

Ηλεκτρονική απάτη: Θύμα χάκερ και γνωστός influencer του TikTok – Πώς του άρπαξαν 4.000 ευρώ

timesadmin

Πύργος: Αγωνία για το 2χρονο κοριτσάκι που χάθηκε – Αναζητείται ακόμη

timesadmin

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Στο «τραπέζι» η μείωση της ποινής του 30%

timesadmin

Αμφιλοχία: «Οι κατασκηνώσεις δεν είναι resort 5 αστέρων» λέει τώρα ο δήμαρχος για τις καταγγελίες από γονείς με παιδιά ΑμΕΑ

timesadmin