Καιρίδης: Στην τελική ευθεία η συμφωνία με την Ινδία και άλλες χώρες για την εισαγωγή εργατικού δυναμικού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: Στην τελική ευθεία η συμφωνία με την Ινδία και άλλες χώρες για την εισαγωγή εργατικού δυναμικού

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Ινδία για την εισαγωγή εργατικού δυναμικού και τον Απρίλιο να έρθει στη Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Πρόκειται για το δεύτερο βήμα, μετά τις άδειες παραμονής για εργασία, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας που καταγράφονται ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και τον τουρισμό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στους εργάτες γης και στις συμφωνίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και με άλλες χώρες όπως Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη ο σχεδιασμός του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει, πέρα από την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας για την παροχή νόμιμης απασχόλησης στους ήδη διαμένοντες εδώ και χρόνια, μετανάστες που έχουν προσφορά εργασίας, τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ινδία, το Βιετνάμ, και οι Φιλιππίνες με την οποία πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν, υπό όρους, να εργαστούν στην Ελλάδα

‘”Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 9 Φεβρουαρίου και ήδη έχουμε 2.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις και θα αυξηθούν αρκετά περισσότερο” ανέφερε ο υπουργός ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις ελλείψεις σε περίπου 200.000.

«Το δεύτερο βήμα είναι οι διμερείς συμφωνίες με φίλες χώρες, όπως Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες από την Ασία είναι έξι τον αριθμό και στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Θα αμείβονται με τα μεροκάματα της αγοράς», σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τον διοικητικό μηχανισμό της νόμιμης μετανάστευσης.

“Έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών διαμονής, όπου εμπλέκονται οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, τα προξενεία του υπουργείου Εξωτερικών” ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Το επόμενο διάστημα, όπως είπε, θα ληφθεί μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απλοποίηση των διαδικασιών, επίσης προχωρά η λειτουργία τεσσάρων κέντρων λήψης βιομετρικών στοιχείων, που θα απελευθερώσουν εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτές, με πόρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την πρόσληψη 320 νέων συμβασιούχων με ευρωπαϊκούς πόρους, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση των περίπου 850 χιλιάδων φακέλων της νόμιμης μετανάστευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που εμπλέκονται σε αυτήν μέχρι το 2025.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «εξορκιστής της Θεσσαλονίκης» ξαναχτυπά με νέα βίντεο και ονομασία στην αίρεσή του: Παραμένουμε σταθεροί στην πίστη

Sports Pass: Έρχεται voucher 300 ευρώ για μαθητές Γυμνασίου – Ποιοι το δικαιούνται

Κιλκίς: Πώς δρούσε το κύκλωμα παράνομων μεταβιβάσεων οχημάτων – Η ταρίφα, το… πεσκέσι και το «κοστούμι»

Related posts

«Κραδασμοί» για τα ομόφυλα ζευγάρια: Οι γαλάζιες ενστάσεις και οι αντιρρήσεις της Εκκλησίας – Το παρασκήνιο και τα μηνύματα

timesadmin

Λ. Αυγενάκης: Το συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ

timesadmin

Έξι νέα C-130J και δύο Hercules για την Πολεμική Αεροπορία

timesadmin

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Δεν μας ενδιαφέρει πώς απέκτησε αστακοκάραβα – Άλλα τον ρωτάμε, άλλα απαντάει

timesadmin

«Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» λένε πηγές της Κουμουνδούρου για την εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία Κασσελάκη

timesadmin

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας για θέματα ναυτιλίας

timesadmin