6.3 C
London
Friday, December 13, 2024

Καθιστική ζωή: Πόσες ώρες ακινησίας την ημέρα βλάπτουν σοβαρά την καρδιά

Date:

Related stories

Καθιστική-ζωή:-Πόσες-ώρες-ακινησίας-την-ημέρα-βλάπτουν-σοβαρά-την-καρδιά

Τι βρήκαν οι επιστήμονες σε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές. Ποια πρέπει να είναι η μέγιστη διάρκεια ακινησίας την ημέρα.

Η πολύωρη ακινησία βλάπτει σοβαρά την καρδιά, ακόμα κι αν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι περνούν περισσότερες από 10,6 ώρες την ημέρα καθισμένοι και ξαπλωμένοι, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια.

Μάλιστα αυτό ισχύει ακόμα και για όσους πληρούν τη σύσταση για 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη σύσταση για περιορισμό της ακινησίας στη διάρκεια της ημέρας, με τις 10,6 ώρες την ημέρα να αποτελούν ένα δυνητικά κρίσιμο όριο για την καρδιά», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Shaan Khurshid, καρδιακό ηλεκτροφυσιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Και πρόσθεσε πως δεν είναι ασφαλείς ούτε όσοι γυμνάζονται μισή ή μία ώρα την ημέρα, όταν μένουν ύστερα με τις ώρες σε μια καρέκλα ή καναπέ.

Η ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Οι ισχύουσες συστάσεις είναι να αφιερώνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτριας προς υψηλής έντασης άσκηση.

Ωστόσο οι ερευνητές αντιτείνουν πως η άσκηση αποτελεί μικρό κλάσμα της συνολικής δραστηριότητας τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν πολλαπλάσιο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες, παρότι σχετίζονται άμεσα με τα καρδιολογικά προβλήματα.

Η νέα μελέτη

Οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν πόσες ώρες ακινησίας την ημέρα είναι πιο επικίνδυνες για να εκδηλωθούν τέσσερα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια:

  1. Κολπική μαρμαρυγή (είναι σοβαρή μορφή καρδιακής αρρυθμίας)
  2. Καρδιακή ανεπάρκεια
  3. Έμφραγμα του μυοκαρδίου
  4. Καρδιαγγειακός θάνατος

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology. Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 89.530 εθελοντές, μέσης ηλικίας 62 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν φορέσει στον καρπό τους για μία εβδομάδα μία συσκευή καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας (επιταχυνσιόμετρο).

Το 56% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Η μέση διάρκεια της καθιστικής ζωής που έκαναν την ημέρα ήταν 9,4 ώρες.

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια 8 ετών παρακολούθησης, οι 3.638 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 4,9%) εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή. Οι 1.854 (ποσοστό 2,1%) παρουσίασαν καρδιακή ανεπάρκεια και 1.610 (1,84%) έπαθαν έμφραγμα. Συνολικώς 846 συμμετέχοντες (0,94%) έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η καθιστική ζωή επηρέαζε με διάφορους τρόπους κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα στην καρδιά. Ειδικότερα, οι πιθανότητες να παρουσιάσουν οι εθελοντές έμφραγμα ή κολπική μαρμαρυγή αυξάνονταν σταθερά, χωρίς απότομες διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, αυξάνονταν με την ηλικία.

Ωστόσο ο κίνδυνος να εκδηλωθεί καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατος από καρδιαγγειακά αίτια αυξανόταν ελάχιστα. Αυτό όμως συνέβαινε μέχρι να ξεπεράσουν οι εθελοντές τις 10,6 ώρες ακινησίας. Τότε αυξανόταν ραγδαία. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύγκριση με τους εθελοντές που κάθονταν 8,2 έως 9,4 ώρες την ημέρα, όσοι υπερέβαιναν τις 10,6 ώρες ακινησίας είχαν:

  • 45% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια
  • 62% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια

Το  εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η καρδιά έχει ένα όριο αντοχής στην ακινησία στην διάρκεια της ημέρας. Και το όριο αυτό είναι οι 10,6 ώρες, λένε οι ερευνητές.

Ειδικά στους εθελοντές οι οποίοι, παρά την καθιστική ζωή τους αφιέρωναν και 30 λεπτά την ημέρα στην άσκηση, η μελέτη έδειξε πως διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα και κολπική μαρμαρυγή. Αντιθέτως, ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο παρέμενε αυξημένος μετά τις 10,6 ώρες ακινησίας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα καλά νέα είναι πως όταν οι συμμετέχοντες άλλαξαν το πρόγραμμά τους, ώστε να μειωθεί η διάρκεια της ακινησίας τους και να αυξηθεί η κινητικότητά τους, ο κίνδυνος που διέτρεχαν μειώθηκε αισθητά.

«Είναι σημαντικό ο κόσμος να μειώσει τις ώρες που περνάει καθιστός, μισοξαπλωμένος ή ξαπλωμένος στη διάρκεια της ημέρας», τόνισε ο Dr. Khurshid. «Το να θέσει ως μέγιστο όριο ακινησίας τις 10,6 ώρες την ημέρα πιθανώς είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για πιο υγιή καρδιά».

Φωτογραφία: iStock

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here