του Τάσου Δασόπουλου
Ανοίγει ο δρόμος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλούν φθηνά κεφάλαια από το Χρηματιστήριο Αθηνών για να προχωρούν σε επενδύσεις, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από τον “δύσκολο” και ακριβότερο τραπεζικό δανεισμό.
Μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει γενναία κίνητρα για την είσοδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρέχοντας επίσης σημαντικές διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές σε επενδυτές που συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές, αλλά και σε angel investors που θα επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις επιχειρήσεις αυτές.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσω αυτού το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει ώθηση στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, στις αγορές μικρότερων από μεγαλύτερες εταιρείες, καθώς και πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές φθηνής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να μεγαλώσει το μέγεθος των ελληνικών εταιρειών, να διευρυνθούν οι χρηματοδοτικές επιλογές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια που, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθούν από τον τραπεζικό δανεισμό. Όλα αυτά συντείνουν στο μεγάλο ζητούμενο: Να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Τα κίνητρα
Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται τα εξής:
– Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Ισχυρά κίνητρα θα προβλέπονται και για τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές των επιχειρήσεων αυτών κατά την εισαγωγή τους στην Εναλλακτική Αγορά.
– Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτικη Αγορά.
– Μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους angel investors που θα επενδύουν τα κεφάλαιά τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Εναλλακτικής Αγοράς. Θα είναι αντίστοιχες αυτών που ισχύουν σήμερα για το Elevate Greece και προβλέπουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά έτος.
Σήμερα για την ένταξη μιας επιχείρησης στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. απαιτούνται έξοδα εξέτασης της αίτησης (1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον), εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής (έως 7.500 ευρώ), τριμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές διαπραγμάτευσης μετοχών, ανάθεση του Λογιστηρίου και της Νομικής υποστήριξης της εταιρείας σε Ορκωτούς Λογιστές, σύνταξη ενημερωτικού δελτίου κ.ά. Το κόστος αυτό θα επιστρέφεται στον επιχειρηματία μέσω των αυξημένων αποσβέσεων που θα προσφέρει η ένταξή του στο Χ.Α. Μέσω αυτής θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια έως 5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει να δώσει τη δυνατότητα μετάταξης μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Αυτό αναμένεται να δώσει ανάσα σε μικρές εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος της συμμετοχής στην Κύρια Αγορά, τις αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου ή έχουν ζητήματα που αφορούν τη χαμηλή διασπορά των μετοχών τους.
Ελαφρύνσεις
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης:
– Η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το εύρος των πιθανών συγχωνεύσεων και συνεργασιών.
– Κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, και έχουν ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας, δηλαδή δεν είναι πλέον startups. Το κόστος των κινήτρων αυτών θα καλυφθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά εργαλεία που θα προετοιμάσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
– Φορολογικές ελαφρύνσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του για το νομοσχέδιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει τα εξής:
“Σήμερα υπάρχει ένα διάσπαρτο και αποσπασματικό πλαίσιο που ξεκινάει από το 1972 και απλώνεται σε νόμους διαφορετικών δεκαετιών. Και αυτό, όπως είναι λογικό, δεν συμβάλλει σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για επιχειρήσεις και επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις”.
Όπως σημείωνε ο υπουργός, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις –πέρα από τα κίνητρα που θεσπίστηκαν πριν από 3 χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας– αλλά και για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα θα προβλέπονται επίσης για συγχωνεύσεις και καινοτομία από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα εφαρμοστούν έως το φθινόπωρο.
“Οι βιώσιμοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης προϋποθέτουν μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Και αυτή, με τη σειρά της, προϋποθέτει μεγαλύτερες, πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Με κίνητρα και χωρίς εξαναγκασμούς, γιατί δεν είμαστε σοβιετική χώρα, αλλά δεν υπάρχει οικονομολόγος ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης που να μην προτείνει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση”, επισήμανε ο Κ. Χατζηδάκης.