Κίνδυνος-για-θρόμβωση-αν-πίνετε-αυτό-πριν-από-σωματικές-ασκήσεις:-Δημοφιλής-επιλογή-στα-γυμναστήρια!
ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος για θρόμβωση αν πίνετε αυτό πριν από σωματικές ασκήσεις: Δημοφιλής επιλογή στα γυμναστήρια!

-

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι, ενώ προπονείστε είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τη γενική σας υγεία, αλλά και για την αντοχή σας στην άσκηση.

Σε τελική ανάλυση, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών σας, για να βοηθήσετε τις αρθρώσεις και τους μύες σας να λειτουργήσουν βέλτιστα, να διατηρήσετε την ενέργειά σας και, φυσικά, να σβήσετε τη δίψα σας καθώς ιδρώνετε.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα είδος ροφήματος που μπορεί να σας βλάψει, όταν γυμνάζεστε. Μάλιστα χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές, για να αυξήσουν την ενέργειά τους.

Ωστόσο, μια έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αυτού του ενός πράγματος μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, όταν συνδυάζεται με έντονη σωματική άσκηση.

Η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση

Πολλοί αθλητές που επιδιώκουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους βασίζονται στην καφεΐνη για μια “έξτρα ώθηση” πριν ή στην μέση της προπόνησης. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να υπάρχει μια δυνητικά σοβαρή παρενέργεια στο ρόφημα με καφεΐνη που προτιμάτε. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, οι ερευνητές έδειξαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την πήξη του αίματος κατά τη διάρκεια προγράμματος έντονης άσκησης, θέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση αίματος.

Η ερευνητική ομάδα έστησε δύο ξεχωριστά σετ προπόνησης για 48 νεαρούς άνδρες με μέση ηλικία 23 ετών και φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Στους συμμετέχοντες της μελέτης δόθηκε ένα ρόφημα. Πρώτα ένα εικονικό φάρμακο και αργότερα ένα ποτό γεμάτο καφεΐνη. Στην συνέχεια ολοκλήρωσαν τα σετ εκγύμνασης με ένα ποδήλατο γυμναστικής. Ακολούθως τους πήραν αίμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μετά την κατανάλωση καφεΐνης, τα επίπεδα πήξης αίματος ήταν σημαντικά υψηλότερα, θέτοντας τους συμμετέχοντες σε αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων, όπως:

  • καρδιακή προσβολή
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
  • πνευμονική εμβολή

Θρόμβωση: Διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν έχετε ορισμένα υποκείμενα νοσήματα

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αν και η καφεΐνη μπορεί πράγματι να αυξήσει τα επίπεδα πήξης, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο θρόμβωσης. “Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καφεΐνη είναι ασφαλής, όπως και η άσκηση”, είπε ο δρ. Paul Nagelkirk, διευθυντής του Integrative Exercise Physiology Laboratory στο Ball State University. “Υγιείς ενήλικες που απολαμβάνουν τα οφέλη από ένα ρόφημα με καφεΐνη στο πλαίσιο της ετοιμασίας τους πριν από την προπόνηση ή πριν από τον αγώνα έχουν ελάχιστο λόγο να ανησυχούν για την πιθανότητα να πάθουν θρόμβωση αίματος”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, ή ιστορικό καπνίσματος (όλα αυτά είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση αίματος) είναι σώφρον να αποφύγουν την καφεΐνη πριν ή κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.

Υπάρχει όριο για την ασφαλή πρόσληψη καφεΐνης

Οπότε, πόση καφεΐνη είναι τελικά υπερβολική; Σύμφωνα με τους ειδικούς, έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με περίπου

  • 4 φλιτζάνια καφέ φίλτρου
  • 10 κουτιά αναψυκτικού κόλα
  • 2 “ενεργειακά ποτά”

Μερικά άτομα, όπως οι έγκυες, ή εκείνες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, ή θηλάζουν επί του παρόντος, μπορεί να ωφεληθούν από τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg ημερησίως.

Ακόμη και μεταξύ υγιών ενηλίκων χωρίς αξιοσημείωτα ζητήματα υγείας, η καφεΐνη μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις της.

Αποφύγετε τις σκόνες, τα χάπια καφεΐνης και ορισμένα ενεργειακά ποτά

Εάν θέλετε να περιορίσετε την καφεΐνη, είναι καλύτερο να κόψετε τις σκόνες και τα χάπια καφεΐνης, τα οποία μπορεί να περιέχουν εκπληκτικά υψηλές ποσότητες, πολύ πάνω απ’ ό,τι νομίζουν συχνά οι καταναλωτές.

Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού καφεΐνη σε σκόνη ισοδυναμεί με περίπου 28 φλιτζάνια καφέ! Τέτοια υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και πιθανόν θάνατο!.

Επιπλέον, τα ενεργειακά ποτά (για μερικούς θεωρούνται βασικό… συστατικό προπόνησης) διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανάλογα με την μάρκα. Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου για θρόμβωση που σχετίζεται με την έντονη σωματική άσκηση, αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική συμβουλή για όσους βασίζονται σε τέτοια ροφήματα ως μέρος της ρουτίνας τους πριν και κατά τη διάρκεια που είναι στο γυμναστήριο.

Πηγές: https://www.runnersworld.com, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου μετά από εμβόλιο COVID-19

Θρόμβωση: Η πιθανότητα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος – Ποια είναι τα όρια για άντρες και γυναίκες

Όταν πίνετε έτσι τον καφέ αυξάνετε σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο

Η σημαντική παρενέργεια που έχει η καφεΐνη στην βιταμίνη D του οργανισμού

The post Κίνδυνος για θρόμβωση αν πίνετε αυτό πριν από σωματικές ασκήσεις: Δημοφιλής επιλογή στα γυμναστήρια! appeared first on coollife.

Related posts

Νιώθετε συνεχώς ότι κρυώνετε; Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει

timesadmin

Απομονωμένη διαστολική υπέρταση: Γιατί η “μικρή” πίεση είναι ανεβασμένη – Συμπτώματα και θεραπεία

timesadmin

Το Twitter μπλοκάρει την εξαγορά από τον Έλον Μασκ – Τον κέρασε «δηλητηριώδες χάπι»

timesadmin

Οδηγός επιβίωσης στην παγωνιά. Ποια θερμοκρασία να κοιτάτε όταν ελέγχετε τον καιρό

timesadmin

Κορωνοϊός: Έχετε σταματήσει την απολύμανση των επιφανειών; Ίσως πρέπει να το ξανασκεφθείτε

timesadmin

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Συμπτώματα απλά και σοβαρά – Τι θεραπεία υπάρχει

timesadmin