Κίνα:-Δημοσιονομικά-μέτρα-μαμούθ-για-την-τόνωση-της-ανάπτυξης
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δημοσιονομικά μέτρα μαμούθ για την τόνωση της ανάπτυξης

Η Κίνα θα διαθέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα στη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας της χώρας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο.

“Τους τρεις προσεχείς μήνες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνολικά 2.300 δισεκατομμύρια γιουάν ειδικών ομολόγων”, σημείωσε ο Λαν Φόαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.

Τι θα χρηματοδοτήσει το πακέτο

Τα κεφάλαια αυτά “θα βοηθήσουν τις μεγάλες κρατικές εμπορικές τράπεζες να ανανεώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους στους κινδύνους και τις δυνατότητές τους δανεισμού, και να εξυπηρετήσουν καλύτερα την ανάπτυξη της οικονομίας”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ένα μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους τους, να προσφέρουν επιδοτήσεις σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα και να στηρίξουν την αγορά ακινήτων. 

Τα μέτρα ικανοποιούν πλήρως τις προτάσεις των επενδυτών που από καιρό ζητούσαν μια μεγάλη παρέμβαση από τις αρχές της Κίνας καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο χάνει την αναπτυξιακή δυναμική της και παλεύει να ξεπεράσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη εν μέσω μιας απότομης ύφεσης στην αγορά ακινήτων.

Νομισματικά μέτρα σε ισχύ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών θα έλθει να προστεθεί σε  μια σειρά νομισματικών μέτρων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως μειώσεις επιτοκίων και χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες.

Το Πεκίνο θα αυξήσει επίσης το ανώτατο όριο χρέους για τις τοπικές αρχές για να τους επιτρέψει να δαπανήσουν περισσότερα στις υποδομές και να ευνοήσουν την απασχόληση.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας θα μειώσουν επίσης τα επιτόκια στην πλειονότητα των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων από τις 25 Οκτωβρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο από την κινεζική κεντρική τράπεζα, μετέδωσε εξάλλου σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ενώ όμως οι ανακοινώσεις για τα μέτρα έχουν ενισχύσει το κλίμα στην αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές στο χρηματιστήριο κατέγραψαν άνοδο 25% μέσα λίγες μέρες, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το Πεκίνο πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα σε βάθος ριζωμένα διαρθρωτικά του προβλήματα, όπως η τόνωση της κατανάλωσης και η μείωση της εξάρτησης της εθνικής οικονομίας από επενδύσεις υποδομής που τροφοδοτούνται από χρέος.

Το μεγαλύτερο μέρος της μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης της Κίνας εξακολουθεί να πηγαίνει σε επενδύσεις, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να αυξάνεται ταχύτερα από την οικονομική ανάπτυξη καθώς οι αποδόσεις μειώνονται.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας βρίσκεται στο 24% του ΑΕΠ της, υπολογίζει ωστόσο, ότι το συνολικό δημόσιο χρέος, συμπεριλαμβανομένου του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων, φτάνει στο 116% του ΑΕΠ.

Παραμένει χαμηλή η κατανάλωση, ψηλά οι επενδύσεις

Οι χαμηλοί μισθοί, η υψηλή ανεργία των νέων και το αδύναμο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας σημαίνουν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών της Κίνας είναι μικρότερες από το 40% του ΑΕΠ, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αντίθετα, οι επενδύσεις βρίσκονται συγκριτικά είναι 20 μονάδες πάνω από τον μέσο παγκόσμιο όρο.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία να αυξήσουν τις προσπάθειες για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, αλλά σημείωσαν μικρή πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, καθώς κατά πάσα πιθανότητα είναι αδύνατη η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου χωρίς μια θεμελιώδη διαρθρωτική επανεξέταση πολλών πολιτικών και θεσμών.

Με πληροφορίες από -, Reuters

Related posts

Θα κρίνει η Ουκρανία τις εκλογές στην ανατολική Γερμανία;

wp-needuser

Ερντογάν: Περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

timesadmin

Υεμένη: Ένα τάνκερ και ένα εμπορικό πλοίο δέχθηκαν επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα

protothema.gr

Βρετανία: Συνελήφθη 17χρονος για κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία μεταφορών του Λονδίνου

wp-needuser

“Κατρακύλησε” κατά 26% η μετοχή της BFF Bank – Τι έδειξε η έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας

protothema.gr

Τ.Μπρετόν: Επίθεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ

timesadmin