Κίνα:-Δεν-θα-συμμετάσχει-στη-σύνοδο-της-Ελβετίας-για-την-Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Ελβετίας για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Κίνας επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία που θα φιλοξενήσει η Ελβετία στα μέσα Ιουνίου, ανέφεραν τέσσερις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ενημερωμένες σχετικά.

Το Πεκίνο αποφάσισε να μην προσέλθει επειδή οι όροι που έθετε για να συμμετάσχει δεν εκπληρώθηκαν, ιδίως να εκπροσωπηθούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία, εξήγησαν οι τρεις από τις πηγές.

Η ελβετική κυβέρνηση, που τηρεί ουδετερότητα, επιδιώκει να υπάρξει ευρεία διεθνής συμμετοχή στη σύνοδο αυτή, τη 15η και τη 16η Ιουνίου. Όμως η Μόσχα δεν έχει προσκληθεί.

Η κινεζική κυβέρνηση τόνισε σε διπλωμάτες αυτή την εβδομάδα ότι οι όροι της, ειδικά η αναγνώριση της συνόδου κι από τις δυο εμπόλεμες χώρες, να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών και να γίνει αμερόληπτη συζήτηση για όλες τις προτάσεις, δεν ικανοποιήθηκαν, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Επισήμως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία ως αυτό το στάδιο.

Ωστόσο τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε πως το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της σύγκλησης συνόδου ειρήνης με ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υπέδειξε χθες πως η Κίνα θα μπορούσε να οργανώσει σύνοδο με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Το Κίεβο είχε καλέσει τον Ιανουάριο τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να πάρει μέρος στη σύνοδο και, αυτή την εβδομάδα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επίσης τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να είναι παρών.

Ούτε η Ουάσιγκτον πάντως έχει ξεκαθαρίσει ως αυτό το στάδιο σε ποιο επίπεδο σχεδιάζει να εκπροσωπηθεί.

πηγη - - 

Related posts

Το Κίεβο μιλάει για πιθανότητα πρόσκλησης της Μόσχας σε ειρηνευτική διάσκεψη, αλλά με τους δικούς του όρους

timesadmin

Γερμανία: Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Ιανουάριο

timesadmin

Βέλγιο: Το Ισραήλ θα πρέπει να αποκλειστεί από τη Eurovision εάν συνεχιστεί ο πόλεμος

protothema.gr

Η Γερμανία αλλάζει ρότα στο μεταναστευτικό

timesadmin

Θάνατος Ραϊσί: Ο Πούτιν αποτίει φόρο τιμής σε έναν “πραγματικό φίλο” της Μόσχας

James Rollner

Η Βουλγαρία εγκαινίασε τον υπερυπολογιστή Hemus

timesadmin