thetimes.gr
Κάθοδος-Βρυξελλών-για-τον-έλεγχο-της-οικονομίας-–-Τι-θα-γίνει-με-τα-μέτρα-στήριξης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθοδος Βρυξελλών για τον έλεγχο της οικονομίας – Τι θα γίνει με τα μέτρα στήριξης

Του Τάσου Δασόπουλο

Το θέμα των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης αλλά και η εξέλιξη των εισοδημάτων προστίθενται στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η αξιολόγηση που θα γίνει από τις 17 έως τις 29 του μήνα, με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο, θα εμπλουτιστεί και με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για το 2024 που ανακοίνωσε η Κομισιόν πριν από περίπου 10 ημέρες. Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής βρίσκεται το σχέδιο δραστικής μείωσης και στη συνέχεια οριστικής κατάργησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, με στόχο να επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ειδικά του δομικού που βρίσκεται ακόμη σε ανοδική πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Οι ελληνικές αρχές έχουν έτοιμες απαντήσεις για τα ερωτήματα που θα θέσουν τα στελέχη της Κομισιόν για όλο το πλέγμα των μέτρων στήριξης που υλοποίησε η Ελλάδα το 2022 και πρόκειται να υλοποιήσει το 2023. Η πιο σαφής απάντηση σε όποιες αντιρρήσεις ή ενστάσεις, για το ύψος και το είδος των μέτρων, είναι οι επιδόσεις της οικονομίας το 2023.

Με άλλα λόγια, παρότι οι Ελλάδα βρέθηκε το 2022 για άλλη μία χρονιά στις χώρες με τα αναλογικά μεγαλύτερα πακέτα στήριξης εντός της ΕΕ, κατάφερε να ξεπεράσει ξανά τους αναθεωρημένους στόχους που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2023. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της οικονομίας για τον προηγούμενο χρόνο έφτασε στο 5,9% από το 5,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να κλείσει επίσημα τον επόμενο μήνα στο 1% του ΑΕΠ από το 1,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Μάλιστα, το carry over του 4ου τριμήνου του 2022 στο πρώτο τρίμηνο του 2023 – σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλότερες τιμές της ενέργειας – οδηγεί το ΥΠΟΙΚ σε μία αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και για το 2023, από το 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός στο 2,3%.

Παρόλα αυτά, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ζητήσουν και να πάρουν μαζί στοιχεία για το ύψος και το είδος των μέτρων που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν φέτος, επιχειρώντας να καταγράψουν την επίδραση των μέτρων στον πληθωρισμό. Θα ζητήσουν επίσης και τον σχεδιασμό που υπάρχει  για τη δραστική μείωση, μέχρι και την οριστική κατάργηση, κάθε μέτρου στήριξης από την ενεργειακή κρίση.

Η εξέλιξη των εισοδημάτων

Η εξέλιξη των αμοιβών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα είναι άλλο ένα θέμα που δεν υπήρχε στις προηγούμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αυτοί τη φορά, όμως, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αλλά και άλλες προγραμματισμένες αυξήσεις των μισθών βάσει συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Η εξέλιξη των μισθών θεωρείται ακόμα ένας παράγοντας ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων που η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί στενά το επόμενο διάστημα.

Τα υπόλοιπα θέματα

Μαζί με τη νέα θεματολογία, που συνδέεται με τον πληθωρισμό και τους προσδιοριστικούς του παράγοντες, η Επιτροπή θα εξετάσει και τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν στον ελληνικό “φάκελο”.

Το πρώτο αρκετά επίκαιρο θέμα θα είναι η πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Με την αβεβαιότητα να έχει επανέλθει,  λόγω της κατάρρευσης περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ αλλά και την περιπέτεια της Credit Suisse, το βάρος θα πέσει στις συνεχιζόμενες τιτλοποιήσεις δανείων από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, αλλά και στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς των servicers.

Θα εξεταστεί επίσης η εκδίκαση των παλιών αιτήσεων από τον παλιό νόμο Κατσέλη που εκκρεμούν, όπως και η πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Κομισιόν ενδιαφέρεται για την ταχύτητα απονομής των καθυστερούμενων συντάξεων, της αποπληρωμής των ιδιωτών προμηθευτών του δημοσίου, αλλά και την εκκαθάριση των καταπτώσεων εγγυήσεων του δημοσίου σε ιδιώτες (κάποιες από τις οποίες ρυθμίστηκαν πρόσφατα με 120 δόσεις) οι οποίες επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τέλος, θα εξεταστεί η πορεία και των υπολοίπων θεμάτων, όπως είναι η εξέλιξη της υλοποίησης του κτηματολογίου, η σύσταση πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και η ψηφιοποίηση στη δικαιοσύνη.

Related posts

Θ. Σκυλακάκης για μέρισμα: Με έλλειμμα 10% γίνονται μόνο κινήσεις ανάγκης

timesadmin

Οι 5 μοχλοί για την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν αφίξεις και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ στο εννεάμηνο

timesadmin

Διπλό “καπέλο” στα υγρά καύσιμα, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για παρεμβάσεις

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος στο 6%

timesadmin

Ρεβυθούσα: Υπερδιπλάσια η χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου

timesadmin