Κάζιμιρ-(ΕΚΤ):-Χρειαζόμαστε-δύο-ακόμα-αυξήσεις-επιτοκίων-κατά-0,5%
ΚΟΣΜΟΣ

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,5%

Υπέρ σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις τάχθηκε το μέλος του Δ.Σ. της Πίτερ Κάζιμιρ, απορρίπτοντας τη θέση ότι υποχώρηση του πληθωρισμού θα δικαιολογούσε μικρότερες κινήσεις.

“Πρέπει να πραγματοποιήσουμε δύο ακόμη κινήσεις των 50 μονάδων βάσης (0,5%)” είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι.

“Η υποχώρηση του πληθωρισμού για δύο συνεχόμενους μήνες είναι θετική είδηση. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων”, δήλωσε ο Π. Κάζιμιρ σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη σε μονοψήφια επίπεδα, παράλληλα με τη βουτιά στο ενεργειακό κόστος, ωθεί ορισμένους αξιωματούχους να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού των αυξήσεων μετά το προγραμματισμένο βήμα 50 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν πάντως ότι οι αναλυτές περιμένουν δύο αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σε έρευνα του Reuters που διενεργήθηκε στις 13-20 Ιανουαρίου οι 55 από τους 59 οικονομολόγους που συμμετείχαν δήλωσαν ότι η ευρωτράπεζα θα ανεβάσει στο 2,5% το επιτόκιο καταθέσεων στη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου (από το 2% σήμερα).

Εκτίμησαν επίσης ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μία αντίστοιχη κίνηση 50 μ.β. και τον Μάρτιο και ακολούθως θα κόψει ρυθμό με μία αύξηση 25 μ.β. προτού σταματήσει τις αυξήσεις, με το επιτόκιό της στο 3,25% – το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008.

Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έρευνα του Reuters τον Δεκέμβριο οι αναλυτές έβλεπαν το τελικό ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2,75%,

Related posts

Ιταλία: Ο Ντράγκι θα επιμείνει στην παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου

timesadmin

Τουρκικά ΜΜΕ: Στο νοσοκομείο μετά από καρδιακό επεισόδιο ο Φετουλάχ Γκιουλέν

timesadmin

Τέσσερα χρόνια φυλακή από το εφετείο στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Φ. Φιγιόν

timesadmin

Βρετανία: Η ψηφοφορία στο Συντηρητικό Κόμμα για την εκλογή ηγέτη αναβλήθηκε έπειτα από προειδοποίηση για κυβερνοεπίθεση

timesadmin

Ντέιλι (Fed): “Λογική” κίνηση η αύξηση 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο

timesadmin

Ρωσικό drone έπεσε στη βόρεια Ρουμανία, μία ημέρα μετά από αντίστοιχο περιστατικό στην Κροατία

timesadmin