Ι.-Κασουλίδης:-Λήψη-μέτρων-κατά-του-καθεστώτος-Πούτιν-που-δεν-θα-πλήττουν-τον-ρωσικό-λαό
ΚΟΣΜΟΣ

Ι. Κασουλίδης: Λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος Πούτιν που δεν θα πλήττουν τον ρωσικό λαό

Τη σημασία λήψης μέτρων που να στρέφονται κατά του καθεστώτος Πούτιν, χωρίς να πλήττουν ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ρωσικό λαό ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα και αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο πλήρους και οριζόντιας κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για όλους τους Ρώσους υπηκόους, επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης επαφών με την κοινωνία των πολιτών.

Τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων εξαρτάται από τη συνέπεια στην εφαρμογή τους. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή από πλευράς ΕΕ στις προσπάθειες της Τουρκίας για παράκαμψη των κυρώσεων μέσω συμφωνιών της με τη Ρωσία. Η εξαίρεση τραπεζών και εταιρειών που επιχειρεί η Τουρκία από το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να συνεχίσει να προμηθεύεται υλικά που ενισχύουν, μεταξύ άλλων, και την αμυντική της βιομηχανία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρόσθεσε ο κ. υπουργός, η ΕΕ πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθεί την εφαρμογή των Συμφωνιών του Σότσι, αλλά και τις τουρκικές κινήσεις και συμφωνίες συνεργασίας που συνάπτει η Τουρκία με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε παρέμβασή του, τέλος, για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ να συνεργαστεί με εταίρους στην Αφρικανική ήπειρο για την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας εκφράζοντας προς τούτο την πλήρη στήριξη της Κύπρου. Ο κ. Κασουλίδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της αρχής της ΕΕ για “Αφρικανικές λύσεις στα αφρικανικά προβλήματα”, με την ενδυνάμωση των κρατικών και οικονομικών θεσμών της Αφρικής, χωρίς την επιβολή εξωγενών λύσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων για αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στην Αφρική, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας και εμπορίου τροφίμων. Σε σχέση με το Μεταναστευτικό, επεσήμανε την ανάγκη σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών με κράτη της Αφρικανικής ηπείρου.

- ---

Related posts

Ουάσινγκτον: Το “Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ” τίμησε τον Β. Ζελένσκι για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

timesadmin

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream 1 λέει ότι βρήκε “ανθρωπογενείς κρατήρες” στα σημεία των ζημιών

timesadmin

Οι UPS και FedEx σταματούν τις υπηρεσίες διανομής εξαιτίας της ρωσικής εισβολής

timesadmin

Ο Γκουτέρες προειδοποιεί για τις “καταστροφικές” συνέπειες μιας σύγκρουσης στην Ουκρανία

timesadmin

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχασε εννέα μαχητικά αεροσκάφη από τις εκρήξεις στην Κριμαία

timesadmin

Καναδάς: Αστυνομικοί πυροβόλησαν νεαρό που περπατούσε στον δρόμο κρατώντας καραμπίνα

timesadmin