Ιταλία:-Προς-νέα-μέτρα-στήριξης-των-νοικοκυριών
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Προς νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

Τα ιταλικά κόμματα ζητούν από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να υιοθετήσει νέα μέτρα ελάφρυνσης για την αντιμετώπιση των συνεχών αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Με την προεκλογική περίοδο σε εξέλιξη, το αίτημα προβάλλεται σχεδόν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις: από την Λέγκα μέχρι τα Πέντε Αστέρια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέας έκτακτης βοήθειας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μέσα στην εβδομάδα, αφού συναντηθεί πιθανότατα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση που θέτουν τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και ο στενός του συνεργάτης, ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο: ότι οι σχετικοί πόροι πρέπει να εξευρεθούν χωρίς να προκληθεί αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

Τα πιο πιθανά μέτρα είναι η παράταση της περικοπής των φόρων στα καύσιμα, κατά 30 λεπτά του ευρώ το λίτρο, αλλά και η κάλυψη μιας εβδομάδας ταμείου ανεργίας το μήνα, για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να σταματήσουν να παράγουν, λόγω του ξέφρενου ρυθμού των ανατιμήσεων της ενέργειας. Παράλληλα, μπορεί να αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων για τα νοικοκυριά που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα το ανώτατο όριο των δόσεων είναι δέκα.

Τα υπερκέρδη των εταιριών

Υπάρχει βέβαια και το καίριας σημασίας θέμα της έκτακτης φορολόγησης  για τα υπερκέρδη των εταιριών στον τομέα της ενέργειας. Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, μέχρι τώρα σε σύνολο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε να δοθούν στο ιταλικό δημόσιο, οι επιχειρήσεις αυτές κατέβαλαν μόνον ένα δισεκατομμύριο. Οι περισσότερες επέλεξαν την οδό της προσφυγής, αλλά ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να εισπραχθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε μάλιστα ότι σε όσες εταιρίες πληρώσουν όσα χρωστούν μέχρι το πολύ μεθαύριο, 31 Αυγούστου, πρόκειται να επιβληθεί μειωμένο πρόστιμο.     

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη


Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Τουρκία: 24 συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

timesadmin

Έρευνα BBC: Τουλάχιστον 4.500 Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν στην Ουκρανία

timesadmin

Η Apple εντόπισε κενό ασφαλείας που επιτρέπει χακάρισμα σε iPhone, iPad και Mac

timesadmin

Γερμανία-IW: Βιομηχανία και οι κατασκευές απειλούνται με ύφεση

timesadmin

ΗΠΑ: Δίωξη σε βάρος Ρώσου ολιγάρχη για παράκαμψη των κυρώσεων

timesadmin

Επικεφαλής Europol: Έρχεται βία στους ευρωπαϊκούς δρόμους σε επίπεδο που “δεν έχουμε ξαναδεί”

timesadmin