Ιταλία:-Η-Μελόνι-σχεδιάζει-να-επισκεφθεί-τον-Λίβανο-–-Νέα-έκκληση-για-την-ασφάλεια-των-δυνάμεων-της-unifil
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η Μελόνι σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Λίβανο – Νέα έκκληση για την ασφάλεια των δυνάμεων της UNIFIL

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Λίβανο, ενώ για μια ακόμη φορά ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των Ιταλών στρατιωτών που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν δεχθεί θέσεις της UNIFIL εν μέσω της διαμάχης Ισραήλ – Χεζμπολάχ.

H Ιταλία έχουν αναπτύξει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), ενώ συμμετέχει με στρατεύματα και στην αποστολή MIBIL που έχει ως αντικείμενο στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, όπως αναφέρει το Reuters.

Την ανησυχία του για τα πυρά που έχουν δεχθεί τελευταία πολλές θέσεις της UNIFIL εξέφρασε τη Δευτέρα και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προέτρεψε όλες τις πλευρές -χωρίς να τις κατονομάζει- να σεβαστούν την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της ειρηνευτικής δύναμης.

“Πιστεύουμε ότι η στάση των ισραηλινών δυνάμεων είναι εντελώς αδικαιολόγητη”, ανέφερε η Μελόνι μιλώντας στην ιταλική Γερουσία, την οποία χαρακτήρισε ως “κατάφωρη παραβίαση” του ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

“Είναι ήδη προγραμματισμένο να μεταβώ στον Λίβανο, καθώς ο υπουργός (Εξωτερικών) Ταγιάνι ετοιμάζεται να πάει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη την επόμενη εβδομάδα”, γνωστοποίησε στους Ιταλούς βουλευτές η Μελόνι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού της.

Κατά την ομιλία τους στη Γερουσία, λίγο πριν τη συνάντηση με τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αργότερα αυτήν την εβδομάδα, η Μελόνι δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι απαράδεκτες και όχι έχει εκφράσει τη θέση αυτή και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου αρνήθηκε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα στόχευσαν σκοπίμως τις ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL στον Λίβανο και ζήτησε να αποσυρθούν από τις ζώνες μάχης.

Η Ιταλία επέδωσε διαμαρτυρία στο Ισραήλ και καταδίκασε, όπως και οι σύμμαχοί της, τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της UNIFIL.

Η Μελόνι τόνισε, πάντως, ότι και η Χεζμπολάχ έχει παραβιάσει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και επεδίωξε “να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της UNIFIL”, προσθέτοντας ότι η Ιταλία θέλει να ενισχύσει την επιχειρησιακή δυνατότητα της UNIFIL και των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ρώμη δεν έχει ξεχάσει την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες την 7η Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησαν τον πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η σκέψη της Ιταλίας είναι στους περισσότερους από 100 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται ακόμη στον πλαιστινιακό θύλακα.

Related posts

ΗΠΑ: Δύο οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς στην παρέλαση του Super Bowl στο Κάνσας

timesadmin

Νεπάλ: Κλείνουν τα σχολεία λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων

timesadmin

Πυρά Νίκι Χέιλι κατά Τραμπ για τη φιλική του σχέση με τον Πούτιν, με αφορμή τον θάνατο Ναβάλνι

timesadmin

Τι φέρνει στο προσκήνιο η κίνηση των τριών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

wp-needuser

Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε 90 ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ

wp-needuser

Συρία: Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν κορυφαίο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

James Rollner