Ισραηλινά-ΜΜΕ:-Ο-στρατός-γνώριζε-δύο-εβδομάδες-πριν-την-εισβολή-της-Χαμάς-την-ύπαρξη-σχεδίου-επίθεσης
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο στρατός γνώριζε δύο εβδομάδες πριν την εισβολή της Χαμάς την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού γνώριζαν περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης της Χαμάς κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων και κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ με στόχο τη σύλληψη εκατοντάδων ομήρων, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Η μονάδα του ισραηλινού στρατού που είναι επιφορτισμένη με τις παρακολουθήσεις και τη συγκέντρωση πληροφοριών, η Unit 8200, συνέταξε στις 19 Σεπτεμβρίου έκθεση με λεπτομερή στοιχεία για την εκπαίδευση επίλεκτων μονάδων της Χαμάς εν όψει των επιθέσεων αυτών.

Οι αξιωματούχοι του τομέα των Πληροφοριών εντός της στρατιωτικής διοίκησης του νοτίου τομέα του Ισραήλ, στην οποία ανήκει και η Λωρίδα της Γάζας, γνώριζαν την έκθεση, αλλά την αγνόησαν, σύμφωνα με το Kan, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kan, έγγραφο που διανεμήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στην 143 Μεραρχία της Τσαχάλ, γνωστή και ως Μεραρχία της Γάζας, ενημέρωνε για σχέδιο επίθεσης κατά στρατιωτικών βάσεων και κιμπούτς και την σύλληψη έως και 250 ομήρων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο που εξετάσθηκε τότε ήταν η πιθανή είσοδος λίγων δεκάδων μελών της Χαμάς από τρία σημεία στο ισραηλινό έδαφος.

Ομως στις 7 Οκτωβρίου, οι επιθέσεις των κομάντο της Χαμάς και άλλων αδελφών ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο Ισραήλ προκάλεσαν τον θάνατο 1.194 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους ισραηλινών πολιτών, και την αρπαγή 251 ανθρώπων. Από τους 116 ομήρους που παραμένουν στην Γάζα, οι 41 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται επιμόνως τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πριν από το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο AFP, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις του Kan, ότι ο στρατός “διεξάγει έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και αυτά που προηγήθηκαν. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να μάθουμε και να αντλήσουμε τα διδάγματα που επιβάλλονται”, δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι “τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν με απόλυτη διαφάνεια στο κοινό”.

Related posts

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: “Ανεπαρκής μια ανθρωπιστική παύση 4 ημερών”, λένε ΜΚΟ

timesadmin

Γάζα: Ξεπέρασαν τους 34.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πλήγματα

wp-needuser

Βραζιλία – Γρίπη των πτηνών: Πάνω από 900 φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες πέθαναν από τη νόσο στο νότιο τμήμα της χώρας

timesadmin

Η Ουάσινγκτον δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν

timesadmin

Η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν για να δοκιμάσει τις δυνατότητές της να “καταλάβει την εξουσία” στη νήσο

James Rollner

Δημοπρασία: To αστρονομικό ποσό που πωλήθηκαν δύο όπλα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

protothema.gr