Ισραηλινά-ΜΜΕ:-ΗΠΑ-και-αραβικά-κράτη-σε-διαπραγμάτευση-με-το-Ιράν-για-γενική-εκεχειρία-στη-Μέση-Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά ΜΜΕ: ΗΠΑ και αραβικά κράτη σε διαπραγμάτευση με το Ιράν για γενική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη έχουν αρχίσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για μια συνολική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή με στόχο την να σταματήσει η στρατιωτική δράση σε όλα τα πολεμικά μέτωπα ταυτόχρονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής τηλεόρασης την Τρίτη.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, αλλά ότι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Το δίκτυο σημείωσε ότι δεν έχει γίνει σαφές πώς οι προσπάθειες θα επηρέαζαν τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι πιο περίπλοκη από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της επιθυμίας του Ισραήλ να συνεχίσει να μάχεται ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να αποτελέσει απειλή για το εβραϊκό κράτος, ενώ και η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση θέτει ως όρο την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από εκεί για οποιαδήποτε συμφωνία.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη πει στις ΗΠΑ ποια είναι η στάση του σχετικά με την πρωτοβουλία.

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θέση ισχύος, μια κατάπαυση του πυρός θα γίνει με τους όρους μας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της [Χεζμπολάχ] πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών τοποθεσιών της Χεζμπολάχ σε περιοχές κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ”, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το ρερπορτάζ έρχεται την ώρα που η σιιτική ισλαμιστική Χεζμπολάχ φαίνεται να εγκαταλείπει το αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο, υποχωρώντας από μια συχνά επαναλαμβανόμενη υπόσχεση να διατηρήσει τα μπαράζ με πυραύλους και drone έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του κατά της συμμάχου της, Χαμάς.

Από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου, μια μέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και τις επακόλουθες μάχες σε ολόκληρη την περιοχή, οι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δήλωναν σταθερά ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Ο Ναΐμ Κασέμ, ωστόσο, αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, “έσπασε” την “αλυσίδα” Λιβάνου – Γάζας σε τηλεοπτική του ομιλία την Τρίτη, παρόλο που υποσχέθηκε να στέκεται να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους με το Ισραήλ.

Ο Κασέμ, πλέον ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του αρχηγού της Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα, είπε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ, να εξασφαλίσει εκεχειρία — χωρίς να θέτει προϋποθέσεις.

“Υποστηρίζουμε την πολιτική δραστηριότητα της οποίας ηγείται ο Μπέρι με στόχο την κατάπαυση του πυρός”, είπε ο Κασέμ. “Εάν ο εχθρός (το Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμο, τότε το πεδίο της μάχης θα κρίνει τα πάντα”.

Δύο ημέρες νωρίτερα, δύο κατώτεροι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ είχαν επίσης μιλήσει για εκεχειρία στο Λίβανο χωρίς να κάνουν σύνδεση με τη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει δηλώσει ρητά ότι αλλάζει τη θέση της, ούτε θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

Related posts

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει “συγκλονισμένος” από τους θανάτους Παλαιστινίων στη Γάζα κατά τη μεταφορά βοήθειας

protothema.gr

Η Ισπανία υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ζελένσκι

timesadmin

Προετοιμάζεται η Ρωσία για πόλεμο με το ΝΑΤΟ;

James Rollner

Φονικές αναταράξεις: Η Singapore Airlines θα καταβάλει τουλάχιστον 10.000 δολάρια σε κάθε τραυματία

protothema.gr

Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του Καρά–Μουρζά για έρευνα για τη δηλητηρίαση του

James Rollner

Εκλογές στη Βρετανία – Μελ Στράιντ (Συντηρητικοί): Μια δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα

wp-needuser