Ισραήλ:-Ανέκαμψε-η-οικονομία-το-α’-τρίμηνο-–-Έτρεξε-με-14,1%-χάρη-στις-ιδιωτικές-δαπάνες-και-την-αγορά-κατοικίας
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ανέκαμψε η οικονομία το α’ τρίμηνο – Έτρεξε με 14,1% χάρη στις ιδιωτικές δαπάνες και την αγορά κατοικίας

Σε τροχιά ανάκαμψης εισήλθε η οικονομία του Ισραήλ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, μετά το πλήγμα που δέχθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους λόγω του πολέμου στη Γάζα, καθώς οι Ισραηλινοί ξανάρχισαν να καταναλώνουν και οι επιχειρήσεις να επενδύουν στην αγορά κατοικίας.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας στην προκαταρκτική εκτίμησή της αναφέρει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 14,1% το α’ τρίμηνο του έτους, ελαφρώς χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν ανάπτυξη 15,3%.

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα αφότου το Ισραήλ απάντησε στην εισβολή που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας στις 7 Οκτωβρίου προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου μακελειό και παίρνοντας εκατοντάδες ανθρώπους ομήρους, οδήγησε την ισραηλινή οικονομία σε συρρίκνωση κατά 21,7% το δ’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η ανάκαμψη που παρατηρείται την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση που εμφάνισαν οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις, συνιστώσες που είχαν υποχωρήσει αμφότερες το δ’ τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η στατιστική υπηρεσία, “ακόμα, τα στοιχεία της ιδιωτικής κατανάλωσης και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία επηρεάζονται από την κατάσταση ασφαλείας και δεν έχουν επιστρέψει στο επίπεδο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου”.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ισραήλ έτρεξε τον Απρίλιο με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση, ελαφρώς ταχύτερα από το 2,7% του Μαρτίου. Παρότι, ο πληθωρισμός παραμένει εντός του εύρους στόχου του 1%-3% που θέσει η κυβέρνηση, η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό 2,5% και μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα του Ισραήλ.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία προβλέπει ότι η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό περίπου 2% το 2024 εφόσον ο πόλεμος τερματιστεί φέτος και δεν επεκταθεί σε άλλα μέτωπα, πρόκειται να αποφασίσει για τα επιτόκια στις 27 Μαΐου.

Οι ιδιωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομικής δραστηριότητας του Ισραήλ, αυξήθηκαν κατά 26,3% το α’ τρίμηνο του έτους, μετά την ανάλογη πτώση που κατέγραψαν το δ’ τρίμηνο του 2023, όταν οι Ισραηλινοί περιόρισαν τις αγορές τους στα βασικά καταναλωτικά αγαθά λόγω της ανασφάλειας που δημιούργησε η έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν επίσης ισχυρή αύξηση, κατά 49,2%, κυρίως λόγω της εκτίναξης των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας κατά 290%, μετά την πτώση κατά 69% που καταγράφηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023. 

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 11%, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές σημείωσαν άλμα κατά 33%. Τέλος, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,1%.

Related posts

Ταϊλάνδη: Ο καύσωνας συνεχίζεται, 30 νεκροί από τη ζέστη από την αρχή της χρονιάς

James Rollner

Ορμπάν σε Στόλτενμπεργκ: Η Ουγγαρία υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO

timesadmin

Ιράν: Οι φιλικές μας δυνάμεις στη Μέση Ανατολή χτυπούν τους Αμερικανούς “με δική τους πρωτοβουλία”

timesadmin

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Αναζητά τη “διάδοχο” της Wagner στην αμερικανική Bancroft

timesadmin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Αν κερδίσει ο Τραμπ, η Αμερική θα αλλάξει πολιτική προσέγγιση

timesadmin

Από την Κούβα ο Λαβρόφ εξαπολύει μύδρους κατά των ΗΠΑ

timesadmin