Ισπανική-πρόταση-για-πλαφόν-στη-χονδρική-τιμή-του-ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πρόταση που οδηγεί στη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος χωρίς να προκαλείται δημοσιονομικό βάρος, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες η Ισπανική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο μιας ακόμη πρωτοβουλίας από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η κεντρική ιδέα της πρότασης είναι ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα αποζημιώνονται για να μειώσουν την προσφορά τους στο επίπεδο του κόστους παραγωγής  των άλλων τεχνολογιών. Έτσι θα οδηγούμαστε σε μείωση της οριακής τιμής της αγοράς. 

Πιο αναλυτικά η πρόταση προβλέπει δύο στάδια διαδικασίας:

Η αγορά επόμενης ημέρας επιλύεται όπως σήμερα χωρίς καμία αλλαγή και δίνει την ίδια τιμή για τις διασυνδέσεις (τιμές, ροή ενέργειας).

Η αγορά επιλύεται ξανά αφού έχουν επιλεγεί ποιες τεχνολογίες θα επιδοτηθούν και σε ποιο βαθμό και αυτές δίνουν νέες προσφορές προσαρμοσμένες. Στην ουσία θα πάρουν την αποζημίωση που θα έπαιρναν σήμερα. Η οριακή τιμή από την δεύτερη επίλυση είναι σημαντικά μειωμένη.

Οι εισαγωγές αποζημιώνονται με την τιμή της πρώτης επίλυσης

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση καθώς προβλέπει ότι το κόστος από την επιδότηση των μονάδων φυσικού αερίου θα καλύπτεται από τους προμηθευτές ρεύματος.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η ισπανική πρόταση έχει πολύ μικρή επίπτωση στη λειτουργία των αγορών όπως η ελληνική, στην οποία τόσο στην ενδο-ημερήσια όσο και στην αγορά εξισορρόπησης δεν συμμετέχει κανείς trader ούτε οι διασυνδεδεμένες αγορές, παρά μόνο οι εγχώριοι παραγωγοί.  Άρα εφαρμόζεται πολύ ευκολότερα από ό,τι ενδεχόμενα σε αγορές της κεντρικής Ευρώπης. 

Σημειώνεται ότι η ελληνική αγορά είναι συνδεδεμένη με την κατά κανόνα φθηνότερη αγορά της Βουλγαρίας και την αγορά της Ιταλίας, η οποία είναι ακριβότερη, μόνο όμως όσον αφορά την επίλυση της αγοράς επόμενης ημέρας, όχι την ενδο-ημερήσια ούτε η αγορά εξισορρόπησης.

Related posts

Κύμα κρατήσεων από τους Γερμανούς τουρίστες – Οι αεροπορικές επεκτείνουν τη διαθεσιμότητα

timesadmin

Αναζητούνται φθηνά ακίνητα

timesadmin

ΥΠΟΙΚ και θεσμοί βλέπουν ανάπτυξη πάνω από 7%

timesadmin

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για την “Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ”

timesadmin

Το success story του αεροδρομίου της Αθήνας

timesadmin

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Χρ. Σταϊκούρας για τη συζήτηση της 12ης Έκθεσης Αξιολόγησης των θεσμών

timesadmin