ΙΣΑ:-Πρόβλημα-επιβίωσης-αντιμετωπίζουν-οι-εργαστηριακοί-γιατροί-και-ζητούν-κατάργηση-του-clawback
Uncategorized

ΙΣΑ: Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί και ζητούν κατάργηση του clawback

Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών, λόγω του Clawback και του Rebate παρουσιάστηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο ΙΣΑ και η Επιτροπή των Εργαστηριακών Ιατρών.

Οι εκπρόσωποι των Ιατρών τόνισαν ότι τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μετά τις «αδιανόητες περικοπές» των εσόδων τα τελευταία 12 χρόνια και οδηγούνται πλέον στο «λουκέτο», ζητώντας την «κατάργηση του δυσβάσταχτου μέτρου του clawback».

«Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, καταχρηστικά παρατείνεται η εφαρμογή των μέτρων clawback και rebate που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τα εργαστήρια», τόνισαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος ΙΣΑ, Φ.Πατσουράκος , οι Βιοπαθολόγοι Γεώργιος Βιδάκης και Κανδρή Ευαγγελία, η Ακτινολόγος Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου και ο Πυρηνικός Ιατρός, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι «το 2023 ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 482 εκατ. ενώ οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αγγίζουν τα 700 εκ, άρα η υπέρβαση που βάζουν από την τσέπη τους τα ιδιωτικά εργαστήρια ξεπερνά τα 200 εκατ.».

Η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων «με αυτή την υποκοστολόγηση μετατρέπει τον Έλληνα εργαστηριακό ιατρό χρηματοδότη του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ιατροί οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη. «Το υφιστάμενο τεχνητό χρέος καθιστά αδύνατο να συνταξιοδοτηθούν. Σε γιατρούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι αποποιήθηκαν κληρονομιές, περιουσίες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής», τονίστηκε χαρακτηριστικά..

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το clawback καθιστά αδύνατη την επιβίωση των εργαστηρίων αν δεν βρεθεί λύση. Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας να καταργηθεί το δυσβάσταχτο αυτό μέτρο και να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που υπολείπεται του μέσου όρου των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε νέο κύμα ιατρών που θα καταφύγουν στο εξωτερικό και θα αποδυναμωθεί η περίθαλψη του Έλληνα ασθενή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ζήτησε να αυξηθούν οι πόροι για την ΠΦΥ, κάτι που όπως είπε, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων από τη Δευτεροβάθμια, να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών με την εφαρμογή από το ΕΟΠΥΥ των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στα οποία υπάρχει καθυστέρηση και να καταργηθεί το calw back με εφαρμογή πλαφόν.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ενέργειες για την συγκράτηση της δαπάνης με την εφαρμογή μέτρων που αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους, ενώ σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη προχωράνε οι διαδικασίες για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ».

Ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι ο ΙΣΑ «θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του clawback ή τουλάχιστον την εφαρμογή πλαφόν και τη στήριξη των δοκιμαζόμενων ιατρών και εργαστηρίων».

Οι αιτίες του προβλήματος

Οι εκπρόσωποι των ιατρών περιέγραψαν αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους έχουν βρεθεί στη σημερινή «δεινή θέση» και είναι οι εξής:

«Πέραν της καθήλωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων για πάνω από 20 χρόνια (τιμές ΦΕΚ του 1991 ), το 2012 αντί για αύξηση έγινε μείωση της κοστολόγησης τους μεσοσταθμικά κατά 30% ( καθιερώθηκαν οι ασφαλιστικές τιμές μέσω ΕΟΠΥΥ).

Το 2013 θεσπίστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός ως μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας στο χώρο της υγείας. Για την επίτευξή του ορίστηκε η εφαρμογή claw back ως προσωρινό μέτρο ποινής και υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ που αντιστοιχούν στην ετήσια υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού, και του rebate που είναι η κλιμακωτή έκπτωση επι του συνολικού τζίρου και κυμαίνεται από 5-40%.

Ωστόσο ο προϋπολογισμός για την εργαστήρια είναι κλειστός και ελλειμματικός και οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει αυτόν το προϋπολογισμό ουσιαστικά χρεώνεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς.

Το 2022 εφαρμόστηκε και η προκαταβολή του claw back στραγγαλίζοντας οικονομικά, ακόμη περισσότερο τα εργαστήρια.

Το 2023 ύστερα από όλα όσα έχουν υποστεί οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί ιατροί επιβάλλονται τα “ποιοτικά” κριτήρια σε CT και ΜRI, συνδέουν την αμοιβή-αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ ( ποιοτικό rebate ) με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του και όχι με την ποιότητα των εξετάσεων του.

Tο 2014 θεσπίστηκαν διαγνωστικά πρωτόκολλα από το υπουργείο παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή».

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν από την πολιτεία τα εξής: «Κατάργηση του claw back με εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό claw back που να μην υπερβαίνει το 5%.Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος. Διαγραφή του τεχνητού χρέους. Εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ».

Ειδήσεις σήμερα:

Κιρ Στάρμερ: Ο πρώτος Εργατικός Sir, στην «καμένη γη» που άφησαν πίσω τους οι Τόρις

Φειδίας Παναγιώτου: Ο ευρωβουλευτής απάντησε για το challenge με τη γόπα στο Σύνταγμα λέγοντας «είμαι 24 και κάνω λάθη»

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων – Ο on camera διάλογός τους

Related posts

Η Νορβηγία θα δωρίσει έξι μαχητικά F-16 στην Ουκρανία

protothema.gr

Μαχαίρωμα μεταξύ αλλοδαπών μπροστά σε δεκάδες μάρτυρες στην Κω

protothema.gr

Στο φεστιβάλ Καννών πηγαίνει η ταινία μικρού μήκους «Stop Bullying» του υπουργείου Παιδείας

protothema.gr

Ομόνοια: Άντρας αποπειράθηκε να βιάσει 30χρονη – Φώναζε για βοήθεια, την έσωσε περαστικός

protothema.gr

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αποθηκευτικό χώρο επικίνδυνων υλικών στο Πάνακτο Βοιωτίας

protothema.gr

Απόστολος Λύτρας: Ποια είναι η σύζυγός του, Σοφία Πολυζωγοπούλου – «Είμαι χάλια» είπε στην πρώτη της δήλωση

protothema.gr