Ιρανοί-διαδηλώνουν-στο-Κίεβο-κατά-της-παράδοσης-ιρανικών-drones-στη-Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανοί διαδηλώνουν στο Κίεβο κατά της παράδοσης ιρανικών drones στη Ρωσία

Μερικές δεκάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία ΜαΪντάν του Κιέβου για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Ουκρανούς και να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία για να πλήττονται στόχοι στην Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ιρανικής κοινότητας του Κιέβου. Κρατούσαν ιρανικές και ουκρανικές σημαίες καθώς και πλακάτ με το σύνθημα “ο ιρανικός λαός αλληλέγγυος με την Ουκρανία”.

“Η χώρα όπου γεννηθήκαμε και το σημερινό καθεστώς (του Ιράν) στέλνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να μας σκοτώσουν, καθώς και τους φίλους μας (στην Ουκρανία). Είναι πολύ οδυνηρό (…) Πρέπει να εκφράσουμε την άποψή μας και να πούμε ότι είμαστε εναντίον”, σχολίασε ο Μαζιάρ Μιάν, ένας 34χρονος Ιρανός αρχιτέκτονας.

Η Νιλού, μια Ιρανή 29 ετών, πήγε στη διαδήλωση για να πει στους Ουκρανούς ότι “εμείς, ο ιρανικός λαός, δεν είμαστε η Ισλαμική Δημοκρατία, δεν θέλουμε (οι Ιρανοί ηγέτες) να δίνουν στον Πούτιν τα μέσα για να δράσει”.

“Σε αυτόν τον πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας”, πρόσθεσε ο Μιάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνατ, μέχρι σήμερα έχουν καταρριφθεί περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα, ιρανικά αεροσκάφη τύπου Shahed-136. Το Ιράν διαψεύδει ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με τέτοια αεροσκάφη ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η Δύση επιδιώκει να “ασκήσει πιέσεις” στην Τεχεράνη.

Τον Σεπτέμβριο, το Κίεβο αποφάσισε να περιορίσει δραστικά τις διπλωματικές σχέσεις του με την Τεχεράνη, λόγω της φερόμενης παράδοσης ιρανικών οπλικών συστημάτων στη Μόσχα. Η ιρανική σημαία κυμάτιζε και σήμερα στη στέγη της ιρανικής πρεσβείας, κοντά στην ουκρανική προεδρία, όπως “δεν υπάρχει πια κανείς” στο κτίριο, σύμφωνα με έναν Ιρανό που συμμετείχε στη διαδήλωση.

- Α-

Related posts

Ισπανία και Ελλάδα πρώτες στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών για το 2022

timesadmin

Covid-19: Τα κρούσματα στην Ασία ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια

timesadmin

Ράντεφ: Ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό στα δικαιώματα των Βουλγάρων

timesadmin

Η Γαλλία περιμένει ακόμη τη νέα κυβέρνησή της

timesadmin

Κίνα: Άρθηκε το lockdown στην “iPhone city”

timesadmin

Κίεβο: Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να “προσπαθεί” να περικυκλώσει το Μπαχμούτ

timesadmin