thetimes.gr
Ιράν:-Διαδηλώσεις-σε-πολλές-πόλεις-μετά-την-αύξηση-της-τιμής-των-τροφίμων
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις μετά την αύξηση της τιμής των τροφίμων

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων του Ιράν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση των αρχών να αυξήσουν την τιμή των τροφίμων, μετέδωσε απόψε το επίσημο πρακτορείο Irna.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών της χώρας, όπως την κατάργηση των επιδοτήσεων στο σιτάρι και την αύξηση της τιμής εκατοντάδων άλλων ειδών, όπως του λαδιού.

Τις δύο τελευταίες ημέρες οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ντεζφούλ και το Γιασούτζ, όπου οι διαδηλωτές καλούσαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, σύμφωνα με το πρακτορείο. Στο Ιζέχ, στην επαρχία του Χουζεστάν, κάποιοι επιτέθηκαν σε καταστήματα και επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα τζαμί.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, καθώς και στην επαρχία της Τεχεράνης.

Η ιρανική οικονομία υφίσταται πιέσεις λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 40%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Την Δευτέρα, ο Ραϊσί είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το σύστημα των επιδοτήσεων που καλύπτουν πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Η τιμή του ψωμιού, της βενζίνης και των φαρμάκων δεν θα αυξηθεί, διαβεβαίωσε.

Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών θα χορηγούνται κάθε μήνα “αποζημιώσεις”, ύψους 10-13 δολαρίων, σε κάθε μέλος οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Για ορισμένους κατοίκους της πρωτεύουσας όμως, το επίδομα αυτό είναι ελάχιστο. “Οι νέες τιμές μείωσαν την αγοραστική δύναμη της οικογένειάς μου (…) Οι τιμές των τροφίμων, των φρούτων και άλλων ειδών αυξήθηκαν”, είπε μια μητέρα, η 43χρονη Αζαντέχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τιμή του λαδιού σχεδόν τετραπλασιάστηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου, ενώ η τιμή των αυγών και του κοτόπουλου διπλασιάστηκε.

Ο Μοχάμαντ, ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, 40 ετών, είπε ότι οι τιμές αλλάζουν “από ώρα σε ώρα”. “Πώς να ζήσεις έτσι;”.

Μετά τις ανακοινώσεις του Ραϊσί πολλοί έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για να κάνουν προμήθειες τροφίμων, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με πλάνα που έδειξε η τηλεόραση.

- Α-

Related posts

Πούτιν: Οι κυρώσεις μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία

timesadmin

Διαδηλώσεις κατά του “εκβουλγαρισμού” στα Σκόπια

timesadmin

Daily Mail: Διμοιρία Τσετσένων “κυνηγών” με ειδική αποστολή έχουν “ρίξει” οι Ρώσοι στην Ουκρανία

timesadmin

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Δούμας ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία

timesadmin

Γερμανία: “Παραβίαση των συμβάσεων” συνιστά η απαίτηση της Μόσχας οι αγορές ενέργειας να γίνονται σε ρούβλια

timesadmin

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε διάστημα 10 ημερών

timesadmin