Ιράν:-Αύριο-φτάνει-στην-Ελλάδα-ο-Έλληνας-ανθυποπλοίαρχος-ύστερα-από-3,5-μήνες-ομηρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Ιράν: Αύριο φτάνει στην Ελλάδα ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος ύστερα από 3,5 μήνες ομηρίας

Οι εγκλωβισμένοι Ναυτεργάτες των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων που βρίσκονται από τον Μάιο στο Ιράν, άμεσα θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αρχή του απεγκλωβισμού ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα. Πιο συγκεκριμένα, επιστρέφει ο Έλληνας Ανθυποπλοίαρχος του πλοίου «Prudent Warrior». Σήμερα του χορηγήθηκε η βίζα και είναι στο αεροπλάνο της επιστροφής, με ημέρα άφιξής του την αυριανή.

Ιράν: Επαναπατρίζονται οι Έλληνες ναυτικοί

Υπενθυμίζεται πως οι 49 ναυτικοί από το Ιράν ήταν εγκλωβισμένοι για περισσότερους από τρεις μήνες όμηροι πάνω στα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια τα οποία κρατάνε παράνομα οι ιρανικές αρχές από τις 27 Μαίου 2022.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές για την αναχώρηση του δεξαμενόπλοιου LANA που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο η ιρανική κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» για την αντικατάσταση των πληρωμάτων. Όμως, το μέλλον των δύο πλοίων παραμένει θολό υπό μία προϋπόθεση.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στην πρόσφατη επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου που έγινε στο Ιράν, η ιρανική πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω, δέχτηκε και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων:

«Αυτό σημαίνει ότι οι εγκλωβισμένοι Ναυτεργάτες άμεσα θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Η αρχή του απεγκλωβισμού ξεκίνησε με τον Έλληνα Ανθυποπλοίαρχο του πλοίου «Prudent Warrior».

Στο δεύτερο πλοίο «Delta Poseidon», στο οποίο ο αριθμός των Ελλήνων είναι 9 άτομα, η αντικατάστασή τους θα γίνει τις επόμενες μέρες και στην επιστροφή θα είναι το σύνολο του ελληνικού πληρώματος.

Ανάλογες ενέργειες δρομολογούνται παράλληλα και για τους αλλοδαπούς Ναυτεργάτες των δύο Δ/Ξ.

Το σύνολο των Ελλήνων Ναυτεργατών θα αντικατασταθεί με αλλοδαπούς, εκτός από έναν Έλληνα ο οποίος επιθυμεί την παραμονή του στο πλοίο».

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των πλοίων η κατάσταση παραμένει «θολή» και το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει -μέσα στον Σεπτέμβριο- αφού οι Ιρανοί ζητούν μία σειρά εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά στις οποίες δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα…

«Η ΠΕΝΕΝ από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιηθούν τα πληρώματα των πλοίων ως μοχλός πίεσης ή διαπραγματευτικό χαρτί από τις ελληνικές αρχές στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους, ανεξάρτητα από τι εξέλιξη θα έχει η απελευθέρωση των πλοίων» αναφέρει η Ένωση.

«Δυστυχώς η θέση μας αυτή κατέστη δυνατή πολύ καθυστερημένα και όταν η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σχετικό αίτημα οι ιρανικές αρχές το αποδέχτηκαν αμέσως!» συνεχίζει.

Στο μεταξύ το δεξαμενόπλοιο «Lana» που μεταφέρει το ιρανικό πετρέλαιο είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, είναι πλήρως επανδρωμένο, ενώ διαθέτει όλα τα ναυτιλιακά έγγραφα για την αξιοπλοΐα του.

Όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ «εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ιρανική εφημερίδα έγραψε ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι εάν το πλοίο “Lana” αναχωρήσει από την Ελλάδα και βγει στα διεθνή ύδατα, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν ρεσάλτο για την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του φορτίου του, εφαρμόζοντας «γκανγκστερικά» την απόφαση για το εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου που έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ».

Ειδήσεις σήμερα:Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – 14 Σεπτεμβρίου τα πρώτα ραντεβού

Βασιλιάς Κάρολος: Συνόδευσε την πομπή με τη σορό της Ελισάβετ στο Εδιμβούργο

Ενεργειακή κρίση – Reuters: Οι G7 συζήτησαν για ανώτερο όριο 40-60 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

Related posts

Κακοκαιρία – «εξπρές» από την Τρίτη, χιόνια στα ορεινά – Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα περάσει από την Ελλάδα

timesadmin

Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για τη δολοφονία της Καρολάιν

timesadmin

Πέτσας: «Είναι νωρίς να μιλάμε για ελάφρυνση των μέτρων»

timesadmin

Καταγγελία εργαζομένων ΣΤΑΣΥ για το δυστύχημα στον Ηλεκτρικό: Η ίδια μηχανή είχε εκτροχιαστεί και τον Αύγουστο

timesadmin

Βούλα: Ντελιβεράδες μαχαιρώθηκαν για μία παραγγελία

timesadmin

Έγκλημα στην Καβάλα: Την στραγγάλισε με το ένα χέρι, ήταν προμελετημένο, αποκαλύπτει ο δικηγόρος της οικογένειας της Άϊντας

timesadmin