Ιράν:-Ανισορροπία-στις-δεσμεύσεις-που-έχουν-δοθεί-στο-πλάισιο-των-συνομιλιών-για-την-αναβίωση-της-συμφωνίας-του-2015
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ανισορροπία στις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στο πλάισιο των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015

Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που εισέρχονται στην τελική τους ευθεία, δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε ισορροπημένες δεσμεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, εκτίμησε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν –μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή το 2018– ξεκίνησαν πέρυσι την άνοιξη στη Βιέννη. Τις συνομιλίες συντονίζει η ΕΕ και σε αυτές συμμετέχουν οι Ιρανοί και οι άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) με την έμμεση συμμετοχή των ΗΠΑ.

Έπειτα από μήνες αδιεξόδου, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν πρόοδοι. Οι συνομιλίες ανεστάλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τις επόμενες ημέρες.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τέσσερα ζητήματα: την άρση των κυρώσεων, το ζήτημα των πυρηνικών, την επιβεβαίωση και την παροχή εγγυήσεων.

“Παρά τις περιορισμένες προόδους στις #ViennaTalks (συζητήσεις στη Βιέννη), βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την απαραίτητη ισορροπία στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι δύο πλευρές”, εκτίμησε στο Twitter ο Αλί Σαμχανί γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του ανώτατου πολιτικού και στρατιωτικού οργάνου της χώρας.

“Η ισορροπία στις δεσμεύσεις εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον, ώστε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία”, πρόσθεσε.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκατέστησε τις εξαιρέσεις στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα που αφορά ειρηνικούς σκοπούς.

Βάσει των εξαιρέσεων αυτών ρωσικές, ευρωπαϊκές και κινεζικές εταιρείες μπορούσαν να συμμετέχουν σε ειρηνικά πυρηνικά προγράμματα στο Ιράν χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ότι “δεν πρόκειται για μια υποχώρηση απέναντι στο Ιράν”, ούτε για “μια ένδειξη ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας”.

Αν οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν “την καλή τους θέληση”, αυτή η κίνηση είναι “ανεπαρκής”, απάντησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν.

Ο Αμίρ- Αμπντολαχιάν συνομίλησε χθες Σάββατο με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι αναμένει “όλες οι πλευρές να πάνε στη Βιέννη με ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και έτοιμες να λάβουν πολιτικές αποφάσεις”.

“Θετικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες, όμως εξακολουθούν να μην απαντούν στις προσδοκίες μας”, σημείωσε από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

“Επιζητούμε με αποφασιστικότητα μια καλή συμφωνία, αλλά παράλληλα δίνουμε έμφαση στη διατήρηση των κόκκινων γραμμών μας και των εθνικών μας συμφερόντων”, υπογράμμισε.

Πηγή: Α-

Related posts

Μπλίνκεν: Σημαντικό να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι διαλόγου με την Κίνα

timesadmin

Κίνα: Χρυσές δουλειές μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

timesadmin

Καθώς ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, η οικονομία της Κίνας απομονώνεται όλο και περισσότερο από τη Δύση

timesadmin

Οι ΗΠΑ αξιώνουν έρευνα του ΟΗΕ για τη χρήση ιρανικών UAVs στην Ουκρανία

timesadmin

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την επέμβαση της καναδικής αστυνομίας για να ανοίξουν οι συνοριακοί οδικοί άξονες

timesadmin

Μισέλ: Δηλώνει σοκαρισμένος από “τις εικόνες θηριωδιών” στην Ουκρανία και υπόσχεται περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

timesadmin