Ιράκ:-Αναρμόδια-να-διαλύσει-το-Κοινοβούλιο-που-ζητά-ο-Μοκτάντα-Σαντρ-δηλώνει-η-δικαιοσύνη
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Αναρμόδια να διαλύσει το Κοινοβούλιο που ζητά ο Μοκτάντα Σαντρ δηλώνει η δικαιοσύνη

Η ιρακινή δικαιοσύνη δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει το κοινοβούλιο, όπως ζητεί ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος είχε ορίσει προθεσμία μίας εβδομάδας και συνεχίζει την πολιτική του αναμέτρηση με τους αντιπάλους του.

Ο Σαντρ είχε καλέσει τη δικαιοσύνη να διαλύσει τη Συνέλευση για να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς οι υποστηρικτές του έχουν κατασκηνώσει από τα τέλη Ιουλίου γύρω από το Κοινοβούλιο για να ασκήσουν πίεση στους αντιπάλους του, τις ισχυρές φιλοϊρανικές σιιτικές φατρίες του Συντονιστικού Πλαισίου.

Ο Σαντρ είχε δικαιολογήσει αυτή την έκκληση προς τη δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2021, δεν είχαν τηρηθεί οι προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα για τον διορισμό νέου προέδρου και νέου επικεφαλής της κυβέρνησης.

“Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να διαλύσει τη Βουλή”, ανακοίνωσε το δικαστικό όργανο, διευκρινίζοντας ότι τα προνόμιά του “δεν του επιτρέπουν να παρέμβει στις υποθέσεις των δύο εξουσιών, της νομοθετικής και της εκτελεστικής, κατ’ εφαρμογή της αρχής διάκρισης των εξουσιών”.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η διάλυση της Βουλής πρέπει να αποφασίζεται με απόλυτη πλειοψηφία. Μπορεί να ζητηθεί από το ένα τρίτο των βουλευτών ή από τον πρωθυπουργό με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συμφωνεί με τις επικρίσεις του Σαντρ, όσον αφορά “τις συνταγματικές παραβιάσεις” που αντιπροσωπεύουν “τη μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, πρωθυπουργού και την απουσία κυβέρνησης που σχηματίζεται εντός των συνταγματικών προθεσμιών”.

“Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να διορθωθεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το σημερινό αδιέξοδο άρχισε όταν το κίνημα του Σαντρ αρνήθηκε στα τέλη Ιουλίου μια υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού που παρουσίασε το Συντονιστικό Πλαίσιο.

Κάθε στρατόπεδο συνεχίζει στο εξής τη δική του καθιστική διαμαρτυρία στη Βαγδάτη για να ασκήσει πίεση στο αντίπαλο στρατόπεδο, χωρίς ωστόσο να αφήνει την κατάσταση να εξελιχθεί σε βίαιη.

Πηγή: Α-

Related posts

Δεν βλέπει υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου την επόμενη διετία ο επικεφαλής της Novatek

timesadmin

Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον – “Αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης” δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

timesadmin

Ηandelsblatt: Τι σημαίνει για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου

timesadmin

Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τα ουκρανικά σιτηρά λέει το Κίεβο

timesadmin

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τον ρόλο του Ισραήλ ως μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

timesadmin

Γαλλία: Προβάδισμα της παράταξης Μακρόν στις εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού για τις βουλευτικές

timesadmin