ΙΟΒΕ:-Βελτίωση-των-επιχειρηματικών-προσδοκιών-στη-Βιομηχανία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία

Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την παραγωγή, τις παραγγελίες και τη ζήτηση.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάρτιο στις 111,9 μονάδες από τις 101,6 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο και υψηλότερα από τις 109,2 μονάδες που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση στη βιομηχανία διαμορφώνεται πλέον σε θετικό, ενώ έντονη άνοδο καταγράφει ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή, ενώ θετικό είναι και το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εκτιμώμενη ενίσχυση μέρους του διεθνούς εμπορίου φαίνεται να ευνοεί τις εξωστρεφείς βιομηχανίες της χώρας, όπως και κλάδους υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε διεθνείς αγορές (μεταφορές και ναυτιλία). 

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διατήρηση της δυναμικής της εγχώριας ζήτησης φαίνεται να συντηρεί τις θετικές προσδοκίες, αν και τα αποθέματα διαμορφώνονται σε γενικά υψηλά επίπεδο. Ειδικότερα, η βελτίωση των προβλέψεων για την παραγωγή ενίσχυσε τους δείκτες για τα καταναλωτικά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ εντονότερη ήταν η άνοδος για τα ενδιάμεσα αγαθά.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει, ωστόσο, ότι το ποσοστό αξιοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 72,9% τον Ιανουάριο (από 76,3%) τον περασμένο Οκτώβριο, με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,5 μήνες από 4,6 μήνες τον Οκτώβριο του 2023.

Related posts

Θεσσαλονίκη: Κορυφαίος προορισμός για τους επενδυτές του δυτικού κόσμου η αγορά ακινήτων της πόλης

timesadmin

ΑΑΔΕ: Συστήνει νέες υπηρεσίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

timesadmin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Δυνατότητα νέων αιτήσεων με την επαναδιάθεση πόρων ύψους €6,4 εκατ.

timesadmin

“Εξοικονομώ 2021”: Παράταση δύο μηνών για την υλοποίηση έργων

wp-needuser

Μείωση 0,6% του Εμπορικού Στόλου τον Μάιο

timesadmin

Νέα γενιά επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

timesadmin