ΙΟΒΕ:-Αποκλιμάκωση-της-ανεργίας-τον-Οκτώβριο,-μικρή-υποχώρηση-του-οικονομικού-κλίματος-τον-Δεκέμβριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Αποκλιμάκωση της ανεργίας τον Οκτώβριο, μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Αποκλιμάκωση της ανεργίας τον Οκτώβριο και μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, εμφανίζουν τα οικονομικά στοιχεία που εξετάζει στο μηνιαίο του δελτίο για τον Ιανουάριο ο ΙΟΒΕ.

Όπως επισημαίνει, τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Επίσης, γίνεται λόγος για οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 110,2 μονάδες τον Νοέμβριο.

Τον Νοέμβριο εξάλλου υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή 1,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση στην Ελλάδα αυξήθηκε 8% έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρατηρήθηκε δε σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας, κατά 11,8% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, και αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα 2,9 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Στο οικονομικό δελτίο του ΙΟΒΕ υπογραμμίζεται η νέα αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, κατά 16,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας 4,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στο οκτάμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση 6,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Σε επίπεδο προϊόντος, υπογραμμίζεται η υψηλότερη άνοδος του όγκου εξαγωγών στις Οργανικές χημικές ουσίες (28,3%) και τα Χημικά ορυκτά (26,3%).

Σημαντική άνοδος και για κορυφαία βιομηχανικά προϊόντα, στο Σίδηρο και Χάλυβα (12,4%), τα Πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές (10%), καθώς και το Αλουμίνιο, 9,8%.

Related posts

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση

timesadmin

Στα 3.354 τα ενταγμένα έργα στη δράση “Επανεκκίνηση Τουρισμού”

timesadmin

ΕΟΤ: Δράσεις προβολής νέων ελληνικών προορισμών σε ευρωπαϊκές αγορές

timesadmin

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 3 Νοεμβρίου

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης πράσινου ή βιώσιμου ομολόγου

timesadmin

Έκδοση σύνταξης ηλεκτρονικά από τον ΕΦΚΑ

timesadmin