ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:-Συνεχίζεται-η-απώλεια-αγοραστικής-δύναμης-των-εργαζομένων-λόγω-του-κύματος-ακρίβειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Συνεχίζεται η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του κύματος ακρίβειας

Το νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων με τίτλο: “Ακρίβεια, αγοραστική δύναμη και αγορά εργασίας” έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Το Δελτίο καταγράφει τις επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας στο εισόδημα των πολιτών και τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

-Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του κύματος ακρίβειας συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2021. Συγκεκριμένα η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση. 

-Το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) έναντι του 2019. Επίσης, στην Ελλάδα οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούσαν το 2020 στο 74,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. 

-Εξίσου μεγάλη είναι η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης έναντι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το γ’ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με την απόκλιση μεταξύ του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να είναι ίση με 8,8 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών το γ’ τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. 

-Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη όσον αφορά τη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (67,1%). 

-Μεγάλη είναι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τον Δεκέμβριο του 2020 μεγαλύτερος αριθμός γυναικών απασχολήθηκε σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, στα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 11% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, ενώ στα υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 43% περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες.

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία

Related posts

Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα της αγοράς

timesadmin

Τα data centers της Microsoft αλλάζουν τον χάρτη των ακινήτων στα Μεσόγεια

timesadmin

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου των διευκολύνσεων για τις διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές Ελλάδας – Ουκρανίας

timesadmin

Φορολοταρία: Θα μοιράζονται από τον Φεβρουάριο ποσά από 1.000 ευρώ έως και 5.000 ευρώ κάθε μήνα

timesadmin

Τι θέλει η Αθήνα από τον μηχανισμό “ασπίδα” της ΕΚΤ

timesadmin

Ανεβαίνει ο πήχης για το ελληνικό καλοκαίρι

timesadmin