ΙΕΑ:-Μειωμένα-τα-έσοδα-της-Ρωσίας-από-το-πετρέλαιο-καθώς-οι-εξαγωγές-έπεσαν-σε-χαμηλό-5-μηνών
ΚΟΣΜΟΣ

ΙΕΑ: Μειωμένα τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο καθώς οι εξαγωγές έπεσαν σε χαμηλό 5 μηνών

Οι εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών της Ρωσίας τον Απρίλιο μειώθηκαν σημαντικά εν μέσω των επιθέσεων ουκρανικών drones και των προγραμματισμένων περικοπών παραγωγής, ασκώντας πίεση στα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Η Ρωσία εξήγαγε συνολικά 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σε πτώση κατά 6,4% σε σχέση με τον Μάρτιο, ανέφερε ο οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Πρόκειται για τις χαμηλότερες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εδώ και πέντε μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ. 

Οι υψηλότερες τιμές για το ρωσικό αργό και τα καύσιμα αντιστάθμισαν εν μέρει τον αντίκτυπο των χαμηλότερων εξαγωγών στα έσοδά της. Παρόλα αυτά, τον Απρίλιο η χώρα κέρδισε 17,2 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου, από 18,4 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με υψηλότερες στρατιωτικές και κοινωνικές δαπάνες, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία διανύει το τρίτο έτος της. Σε μια κίνηση για να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν ως στόχο να διακόψουν τη ροή των πετροδολλαρίων προς τα ρωσικά ταμεία.

Από την αρχή του έτους, η κυβέρνηση του Κιέβου έχει στοχεύσει με drones τα βασικά ρωσικά διυλιστήρια, μια στρατηγική που αρχικά οδήγησε σε σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και σε πτώση της παραγωγής. Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η Δύση έθεσε πλαφόν στα ρωσικά βαρέλια πετρελαίου, περιορίζοντας την πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες για τους παραγωγούς, τους tradres και τους αγοραστές που δεν τηρούσαν το ανώτατο όριο της τιμής.

Οι στρατηγικές αυτές ήταν μόνο εν μέρει επιτυχείς, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ.

“Τα ρωσικά διυλιστήρια γλίτωσαν από σοβαρές απώλειες παραγωγής” εν μέσω των επιθέσεων με drones, ανέφερε ο οργανισμός, ο οποίος υπολόγισε ότι η λειτουργία των διυλιστηρίων της χώρας τον Απρίλιο ήταν περίπου στα 4,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με 5,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο λόγω των πρόσφατων επιθέσεων.

“Εκτιμούμε τώρα ότι ο αντίκτυπος των επιθέσεων των drones θα περιοριστεί σε 150-200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο” κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ανέφερε.

Οι δυτικοί περιορισμοί στα ρωσικά βαρέλια εξακολουθούν επίσης να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη ροή των πετροδολαρίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΑ. Οι μέσες τιμές εξαγωγής για όλα τα ρωσικά μείγματα αργού τον Απρίλιο αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και παρέμειναν πάνω από το ανώτατο όριο τιμών της G7, ανέφερε ο οργανισμός. 

Οι ρωσικές εξαγωγές επηρεάστηκαν επίσης από τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής στο πλαίσιο των συμφωνιών της με τον OPEC+. “Η Ρωσία τήρησε μέρος της δέσμευσής της για το β’ τρίμηνο του 2024 ως προς τη μείωση της παραγωγής της”, σημείωσε ο ΙΕΑ.

Related posts

Η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Ιταλία θα δημιουργήσουν νέο οργανισμό για την ανάπτυξη μαχητικού αεροπλάνου

timesadmin

Η ΕΕ περιορίζει την πολιτική διαφήμιση στο διαδίκτυο

timesadmin

Cigna: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα, αυξάνει το μέρισμα

timesadmin

Πολωνία: Πολιτική ένταση, στη φυλακή πρώην υπουργοί

timesadmin

Σε εξέλιξη στα Χανιά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: Οι δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες

timesadmin

Πάπας Φραγκίσκος: Έτοιμος να συναντήσει τους συγγενείς των εβραίων ομήρων

timesadmin