-|-
Η απόφαση των πολιτών στις εκλογές δεν θα είναι ουδέτερες για την οικονομία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του συνεδρίου για την οικονομία που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες είναι ποιος θα προχωρήσει τις κρίσιμες αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία και ποιος θέλει να εκσυγχρονίσει το “βαθύ κράτος”. Σε αυτό το σημείο παραδέχθηκε ότι παρά τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπήρχαν και τομείς στους οποίους καθυστέρησε ο εκσυγχρονισμός και οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Κάνοντας ένα σύντομο οικονομικό απολογισμό της 4ετίας μίλησε για την αύξηση από το 2019 του ΑΕΠ κατά 45 δισ. ευρώ, την αύξηση των επενδύσεων κατά 50%, την κάλυψη μεγάλου μέρους του επενδυτικού κενού των προηγούμενων ετών και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Στο τελευταίο τόνισε ότι από την υψηλή ανεργία που είχαμε το 2019 φτάσαμε σήμερα στο σημείο οι επιχειρήσεις να αναζητούν προσωπικό και να μη βρίσκουν εργαζόμενους.
Μίλησε επίσης για τη σημερινή σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στο οποίο τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν από το 44% κάτω από 10% και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 50 δισ. ευρώ, αλλαγές που οδήγησαν τις τράπεζες στην επανεκκίνηση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων.
Θύμισε επίσης πρωτοβουλίες όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή που έδωσε 8,3 δισ. ευρώ σε συνεπείς επιχειρήσεις από τα οποία θα ανακτηθούν μόνο τα 3 δισ. ευρώ.
Τόνισε επίσης ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα περιμένουμε για φέτος νέο ρεκόρ σε επενδύσεις και τουρισμό.
Στο δημοσιονομικό επίπεδο προανήγγειλε ότι το κλείσιμο του 2022 σε χρέος και έλλειμμα θα είναι πολύ καλύτερο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Τούτο δε ενώ η ανάπτυξη έφτασε πέρσι το 5,9% με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά την τεράστια αύξηση των τιμών των καυσίμων που λόγω του κόστους των εισαγωγών έκοψε 2,5-3% από το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.
Θύμισε ότι κατά τη διαρκεια της 4ετίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 13 αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ το αξιόχρεο της χώρας αναβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης 12 φορές, φτάνοντας την Ελλάδα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας που, όπως είπε, θα έρθει σύντομα.
Επενδύσεις – Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφερόμενος στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων τόνισε ότι όσα έχουμε δει είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου από όσα έρχονται για την οικονομία το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία θα μειώσει τον κίνδυνο της χώρας.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι είναι μια δύσκολη κοινοτική πρωτοβουλία με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και λεπτομέρεια στην εφαρμογή του. “Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει περιθώριο για ερασιτεχνισμούς, ιδεοληψίες και καθυστερήσεις”, τόνισε στο σημείο αυτό ο κ. Σκυλακάκης, αφήνοντας μια αιχμή για σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Τόνισε επίσης ότι έως τώρα η Ελλάδα υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα, έχοντας απορροφήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ και έχοντας συγκεντρώσει περίπου 12 δισ. ευρώ επενδυτικών προτάσεων από τις οποίες επενδύσεις προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις. “Το 85% των χρημάτων του Ταμείου θα έρθουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια”, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης για να προσθέσει με νόημα: “Αυτός είναι άλλος ένα λόγος για το ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και μάλλον των διπλών εκλογών, θα είναι κρίσιμο”.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που έχει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. Όπως παρατήρησε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια κουλούρα, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αναφερόμενος στα τελευταία παραδείγματα κυβερνήσεων συνεργασίας με δύο κόμματα, τόνισε ότι αυτά καταλήγουν σε μια διακυβέρνηση του στυλ “βλέποντας και κάνοντας”, ενώ σε τρικομματική κυβέρνηση σε μια διακυβέρνηση του “βλέποντας και μη κάνοντας”.