”Θετικός-και-επικοδομητικός”-ο-διάλογος-μεταξύ-Τουρκίας-Αρμενίας-στην-πρώτη-συνάντηση-μετά-από-χρόνια
ΚΟΣΜΟΣ

”Θετικός και επικοδομητικός” ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας στην πρώτη συνάντηση μετά από χρόνια

Η Τουρκία και η Αρμενία δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια ήταν “θετικός και εποικοδομητικός”, αυξάνοντας την προοπτική ότι οι δεσμοί των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και τα σύνορα να ανοίξουν εκ νέου μετά από δεκαετίες εχθρότητας, μετέδωσε το Reuters.

Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα από τη δεκαετία του 1990. Οι συνομιλίες στη Μόσχα ήταν η πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009. Η συμφωνία αυτή δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες.

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε “θετική και εποικοδομητική” ατμόσφαιρα, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για πλήρη εξομάλυνση χωρίς προαπαιτούμενα. Είπαν ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι “αντάλλαξαν τις προκαταρκτικές τους απόψεις σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης”.

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας αναζωπυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2020 για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία κατηγόρησε τις εθνοτικές αρμενικές δυνάμεις ότι κατέλαβαν εδάφη που ανήκαν στο Αζερμπαϊτζάν. Έκτοτε η Τουρκία έχει ζητήσει προσέγγιση, καθώς επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή.

Σε ξεχωριστές αλλά παρόμοια διατυπωμένες δηλώσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών ανέφεραν ότι η ημερομηνία και ο τόπος για τον επόμενο γύρο συνομιλιών θα οριστικοποιηθούν αργότερα.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών διήρκεσαν περίπου 1,5 ώρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Αρμενία πρέπει να διαμορφώσει καλούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν για να έχει αποτελέσματα η προσπάθεια εξομάλυνσης.

Related posts

Η COP26 είναι μια “αποτυχία”, δηλώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώπιον χιλιάδων νέων στη Γλασκώβη

timesadmin

Στ. Κυριακίδου: Η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

timesadmin

Βιετνάμ: Πάνω από 14.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 214 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

timesadmin

ΗΠΑ: Ισχυρή αύξηση στις τιμές των κατοικιών τον Δεκέμβριο

timesadmin

Επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας

timesadmin

Ουκρανία: Κλείνουν δωμάτια Airbnb για να στηρίξουν οικονομικά Ουκρανούς πολίτες

timesadmin