ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικοί στο ενδεχόμενο εγκατάστασης POS οι οδηγοί ταξί

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Ναι μεν αλλά λένε οι οδηγοί ταξί στην προοπτική της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την αποδοχή πληρωμών με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Επί του παρόντος, η απόκτηση τερματικού μηχανήματος POS είναι προαιρετική με τα ταξί να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις εναπομείναντες κατηγορίες επαγγελμάτων, που η εγκατάσταση POS δεν είναι υποχρεωτική.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο οικονομικών εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες. 

Με θετική ματιά βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο οι οδηγοί ταξί, κατανοώντας ότι εξυπηρετούν τους πολίτες αλλά και τους τουρίστες, ιδιαίτερα με την άνοδο της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις και παράγοντες, που πρέπει να βλαφθούν υπόψη. 

“Δεν είμαστε αντίθετοι”

“Είναι αντιληπτό ότι η κοινωνία κινείται προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές “, τονίζει στο Capital.gr ο Πάρης Ορφανός, Γενικός Γραμματέας του ΣΑΤΑ και συνεχίζει λέγοντας: “Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, επειδή το ταξί μετακινείται σε διάφορες περιοχές, μπορεί να μην υπάρχει σήμα και να μη λειτουργεί σωστά το τερματικό POS και αυτό να σημαίνει διπλές χρεώσεις και να υπάρχει μια ταλαιπωρία για την επιστροφή στη συνέχεια των χρημάτων στον πελάτη”. Το θετικό πάντως είναι ότι οι οδηγοί ταξί θα γνωρίζουν από ποιον λαμβάνουν τα χρήματα.

“Είναι μια κίνηση για την οποία δεν είμαστε αντίθετοι”, επισημαίνει. 

Η αλήθεια είναι ότι πλέον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι διαθέσιμη η επιλογή των πληρωμών μέσω χρεωστικής κάρτας, παρότι υπάρχουν και παραδείγματα που προτιμούν τα μετρητά όπως για παράδειγμα στην γειτονική Ιταλία. Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της να επιτρέπει στα ταξί και τις τοπικές επιχειρήσεις να αρνούνται τις ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές αξίας κάτω των 60 ευρώ, ένα σχέδιο που τελικά αποσύρθηκε. 

Στην χώρα μας η δυνατότητα πληρωμής μέσω τερματικού POS αναμένεται εκτός από τους πολίτες να διευκολύνει και τους ξένους επισκέπτες καθώς η ερώτηση εάν τα ελληνικά ταξί δέχονται κάρτα αποτελεί μια από τις συχνότερες για κάποιον που επισκέπτεται την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η ηλεκτρονική πληρωμή είναι διαθέσιμη μόνο μέσα τη χρήση εφαρμογών κλήσης ταξί. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που είχε κάνει πριν μερικούς μήνες το ΣΑΤΑ σε συνεργασία με την ICAP, για τον κλάδο των ταξί, πιάτσα  και το ραδιοταξί είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι εργασίας για τους επαγγελματίες ταξί. Το 35,3% επιλέγει να περιμένει στη πιάτσα για να παραλάβει κάποιον πελάτη ενώ το 21,3% επιλέγει να εργάζεται με ραδιοταξί και οι εφαρμογές του διαδικτύου καλύπτουν ποσοστό 19,3%.

Related posts

Συνέδριο Economist – Κ. Σκρέκας: Είναι η κατάλληλη περίοδος να έρθει ένας επενδυτής να επενδύσει στη χώρα μας

timesadmin

Αύξηση 0,3% του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Οκτώβριο

timesadmin

Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Να διπλασιαστεί ο “κορμός” του συστήματος για την απορρόφηση των ΑΠΕ

timesadmin

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης ΔΥΠΑ – Huawei σε ψηφιακές δεξιότητες

timesadmin

ΓΓ ΔΟΣΕ Μ. Μυρογιάννη: Ο αγροδιατροφικός τομέας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ

timesadmin

Θα φέρουν νέο ρεκόρ τζίρου τα κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων;

timesadmin