Ηandelsblatt:-Ο-καγκελάριος-Σολτς-σχεδιάζει-“επίδομα-πληθωρισμού”-για-την-ανακούφιση-των-εργαζομένων
ΚΟΣΜΟΣ

Ηandelsblatt: Ο καγκελάριος Σολτς σχεδιάζει “επίδομα πληθωρισμού” για την ανακούφιση των εργαζομένων

Προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) θέλει να προτείνει μια εφάπαξ πληρωμή από τους εργοδότες χωρίς φόρους και εισφορές. Σύμφωνα με την Handelsblatt, αυτό συζητήθηκε την Πέμπτη μεταξύ στελεχών οικονομικής πολιτικής του SPD από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια. Στη συνεδρίαση ήταν επίσης παρών εκπρόσωπος του Γραφείου του Καγκελάριου.

Στους κυβερνητικούς κύκλους ειπώθηκε ότι η ειδική πληρωμή θα πρέπει να διαμορφωθεί κατά το πρότυπο του αφορολόγητου επιδόματος για τον κορονοϊό, το οποίο αυξήθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτό, το επίδομα που καταβάλλουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους λόγω της πανδημίας είναι αφορολόγητο μέχρι 1.500 ευρώ. Ένας παρόμοιος κανονισμός θα μπορούσε τώρα να εισαχθεί ενόψει του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του υψηλού πληθωρισμού, ειπώθηκε. Η εφημερίδα “Bild am Sonntag” είχε αναφερθεί πρώτη στην πρόταση του Scholz.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το κόστος θα είναι ανεκτό για το δημόσιο ταμείο. Ταυτόχρονα, θα αποτελούσε κίνητρο για τους εργοδότες και τα συνδικάτα να βασίζονται σε εφάπαξ πληρωμές αντί για μόνιμες μισθολογικές αυξήσεις. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοβούμενης σπειροειδούς αύξησης των μισθών και των τιμών.

Ο Σολτς είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ένα επίδομα για τον πληθωρισμό στις αρχές Ιουνίου, όταν ανακοίνωσε ότι θα συζητούσε κοινά μέτρα κατά του υψηλού πληθωρισμού με τα συνδικάτα και τους εργοδότες στο πλαίσιο μιας “συντονισμένης δράσης” στις 4 Ιουλίου.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, ο καγκελάριος είχε επαινέσει τα κόμματα που διαπραγματεύονται για τη συνετή μισθολογική τους πολιτική μέχρι στιγμής. Αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις στον τομέα των χημικών, οι οποίες επέλεξαν έναν “ενδιαφέροντα τρόπο” με μια εφάπαξ ειδική πληρωμή για τους εργαζόμενους. “Η καγκελάριος δεν τονίζει κάτι τέτοιο τυχαία”, ειπώθηκε από κυβερνητικούς κύκλους.

Related posts

Γερμανία – G7: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαινεί τον ρόλο της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας

timesadmin

Βέλγιο: Εγκλωβισμένοι σε ύψος 32 μέτρων σε τρενάκι θεματικού πάρκου επτά άνθρωποι

timesadmin

Handelsblatt: To πακέτο διάσωσης της Uniper θα συζητηθεί με τον Σολτς

timesadmin

Η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες επιπτώσεις της έντασης με τη Ρωσία

timesadmin

Handelsblatt: Υδρογόνο, άνεμος, βιομάζα – Πώς η Ιαπωνία εφευρίσκει το καθαρά υπερωκεάνια

timesadmin

Ν. Αναστασιάδης: Προς όφελος όλων η πορεία προς εξεύρεση μιας λύσης

timesadmin