Ηandelsblatt:-Οι-μετοχές-παραμένουν-εκπληκτικά-σταθερές-παρά-τους-κινδύνους
ΚΟΣΜΟΣ

Ηandelsblatt: Οι μετοχές παραμένουν εκπληκτικά σταθερές παρά τους κινδύνους

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προοπτική μιας πιο σκληρής νομισματικής πολιτικής, τα παγκόσμια χρηματιστήρια παραμένουν εκπληκτικά σταθερά. Στο τέλος του τριμήνου, ο παγκόσμιας σημασίας αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση πέντε τοις εκατό σε σύγκριση με την αρχή του έτους, αλλά είχε ήδη ανακάμψει από το χαμηλό του μείον 12,5%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές και ο δείκτης MSCI World παρουσίασαν παρόμοιες τάσεις.

Την Παρασκευή, υπήρξαν ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Η ανεργία μειώθηκε στο 3,6%, ενώ ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν ελαφρώς κατώτερος των προσδοκιών. Οι επενδυτές το θεώρησαν αυτό ως απόδειξη μιας καλής οικονομίας και συνεπώς και για το χρηματιστήριο. Συνολικά, οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρέμειναν στο πράσινο.

Στον Dax, οι διαδικτυακές εταιρείες λιανικής πώλησης χαμηλού κέρδους, όπως η Delivery Hero, είχαν ζήτηση, δείχνοντας ότι οι επενδυτές είναι αρκετά πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους. Οι τραπεζικές μετοχές τα πήγαν καλά σε όλη την Ευρώπη, αλλά άσχημα στις ΗΠΑ.

Η άνοδος των επιτοκίων, όπως αναμένεται σήμερα, θεωρείται συχνά ως ευνοϊκός παράγοντας για τις δανειοδοτικές δραστηριότητες του κλάδου. Αλλά αυτό είναι μια μικτή ευλογία: πρώτον, μπορεί να υπάρξουν απομειώσεις στα έντοκα χρεόγραφα λόγω της αντίρροπης πτώσης των τιμών και, στη συνέχεια, μακροπρόθεσμα, οι πελάτες μπορεί να είναι απρόθυμοι να δανείσουν λόγω των ακριβότερων όρων.


Την Τρίτη θα δημοσιευθεί στις ΗΠΑ ο σημαντικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών, ο οποίος μπορεί να δώσει ενδείξεις για την ισχύ της οικονομίας. Την Τετάρτη αναμένονται οι τιμές παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι οποίες είναι σημαντικές για την τάση του πληθωρισμού.

Επίσης, θα δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) του Μαρτίου. Την Παρασκευή, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Eli Lily θα ανακοινώσει στοιχεία για τα κέρδη του. Συνολικά, ωστόσο, δεν αναμένονται σημαντικές ώσεις από τα στοιχεία από τη σημερινή οπτική γωνία.

Διακοπή εφοδιασμού από την Κίνα

Βραχυπρόθεσμα, οι εξελίξεις στη Γερμανία ειδικότερα θα καθοριστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά φρικτές ειδήσεις για τα δεινά του άμαχου πληθυσμού. Προφανώς υπάρχει συναίνεση στην κυβέρνηση να μην στερηθεί προς το παρόν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Εάν αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τομέα, οι τιμές θα αντιδράσουν αμέσως.

Ο κορονοϊός δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Jörg Krämer προειδοποιεί: “Καθώς η Κίνα εμμένει στη στρατηγική της μηδενικού κόστους, η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού παραμένει βασικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους και Γερμανούς κατασκευαστές”.

Μακροπρόθεσμα, η παγκόσμια εικόνα είναι επίσης μικτή. Τα καλά οικονομικά στοιχεία, όπως της Παρασκευής, μερικές φορές αποδυναμώνουν τις τιμές, επειδή προκαλούν φόβους για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τη Fed. Προς το παρόν, ωστόσο, επικρατεί προφανώς η ελπίδα ότι η Fed θα καταφέρει να επιτύχει μια “ήπια προσγείωση”, δηλαδή μια μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας διαμορφώνεται πλέον γύρω στο 2,46%, πάνω από την τιμή των δεκαετών ομολόγων που βρίσκεται λίγο κάτω από το 2,4%. Αυτή η “αντιστροφή” μεταξύ δύο και δέκα ετών θεωρείται ως ένδειξη ότι οι αγορές αναμένουν πτώση των επιτοκίων και, συνεπώς, μια ασθενέστερη οικονομία στο μέλλον.

Έτσι, η αγορά στέλνει δύο μηνύματα: Προς το παρόν όλα είναι λογικά σε καλό δρόμο, αλλά στο μέλλον μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα. Ειδικά στη Γερμανία δεν υπάρχει αντιστροφή, αν και ο κίνδυνος ύφεσης είναι υψηλότερος εδώ από ό,τι στις ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός ευνοεί τις μετοχές

Ένας συχνά αναφερόμενος λόγος για τις ακόμη εύρωστες χρηματιστηριακές αγορές είναι το γεγονός ότι πολλές εταιρείες εξακολουθούν να έχουν μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα στους ισολογισμούς τους. Κατά την περίοδο Corona απορρόφησαν ρευστότητα για λόγους ασφαλείας και αυτό συμβάλλει τώρα επίσης στη σταθερότητα.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο υψηλός πληθωρισμός, που σήμερα ανέρχεται στο 7,5% στη ζώνη του ευρώ, καθιστά τις περισσότερες άλλες επενδύσεις μη ελκυστικές. Οι μετοχές θεωρούνται σχετικά ανθεκτικές στον πληθωρισμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εταιρείες που έχουν ισχυρή θέση στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων πολλών εταιρειών που προμηθεύουν τρόφιμα και άλλα αγαθά καθημερινής χρήσης.

Μπορούμε επίσης να εξηγήσουμε την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο: Η πραγματική απόδοση, δηλαδή το αναφερόμενο ποσοστό μείον τον πληθωρισμό, είναι σήμερα βαθιά στο κόκκινο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Ακόμη και αν υπάρξει μια ολόκληρη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τουλάχιστον μία στην Ευρώπη, η πραγματική απόδοση θα παραμείνει χαμηλή προς το παρόν.

Αυτό όμως σημαίνει επίσης ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει εκ των πραγμάτων πολύ χαλαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- η οικονομία θα επιβραδύνεται περισσότερο από τις τιμές της ενέργειας. Εάν οι κεντρικές τράπεζες καταφέρουν να μειώσουν τον πληθωρισμό μέσω υψηλότερων ονομαστικών επιτοκίων, τότε το πραγματικό επιτόκιο θα αυξηθεί πολύ γρήγορα – ενδεχομένως στην Ευρώπη σε μια κατάσταση που εξακολουθεί να επηρεάζεται από την σπάνια και ακριβή ενέργεια, ή ακόμη περισσότερο από ό,τι σήμερα. Σε αυτό έγκειται ένας κίνδυνος για το χρηματιστήριο.

Related posts

Ξεκίνησε η τετραμερής ΝΑΤΟ, Τουρκίας, Φινλανδίας, Σουηδίας

timesadmin

Σερβία: Συγκροτήθηκε σε Σώμα η νέα Βουλή τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές

timesadmin

Μπάιντεν: “Να σταθούμε πιο δυνατοί” για να κάνουμε τη χώρα πιο ασφαλή

timesadmin

Έκρηξη στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο Στενό του Κερτς που συνδέει Κριμαία με Ρωσία – Τρεις νεκροί

timesadmin

Μπέρμποκ: Δεν θα εμποδίσουμε την Πολωνία να στείλει Leopard στην Ουκρανία

timesadmin

EACOP: Ο αφρικανικός αγωγός πετρελαίου 1.400 χλμ που φιλοδοξεί να βάλει στον παγκόσμιο εξαγωγικό χάρτη την Ουγκάντα

timesadmin