8.6 C
London
Wednesday, April 23, 2025

Η Tesla θα παρουσιάσει plug-in υβριδικό-πρώτες πληροφορίες για συμφωνία με Stellantis

Date:

Related stories

Η πτώση των πωλήσεων των ηλεκτρικών, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη παράταση ζωής των θερμικών κινητήρων, έφεραν την είδηση-βόμβα της εισόδου της Tesla στα PHEV.

Top Gear TEAM

tesla plug-in hybrid

Η Tesla έχει αποδείξει επανειλημμένα πως διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και αυτή τη στιγμή, βρέθηκε μπροστά σε μια συγκυρία που της επέβαλλε να βγάλει έναν ακόμη άσσο από το μανίκι. Ήδη έχουμε τις πρώτες πληροφοφορίες για συνεργασία με την Stellantis για παροχή θερμικού κινητήρα. Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. 

Πτώση πωλήσεων ηλεκτρικών και plug-in υβριδικά στο προσκήνιο

Η ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων, αναφέρεται διαρκώς στην ύφεση των πωλήσεων των ηλεκτρικών μοντέλων σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Την ίδια ώρα, αρκετοί από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές κάνουν λόγο για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξηλεκτρισμού της γκάμας τους.

Όλα τα παραπάνω, συγκλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από την παράταση ζωής που -όπως όλα δείχνουν- θα έχουν οι θερμικοί κινητήρες. Μάλιστα πρόσφατα ήρθαν να προστεθούν και άλλες εταιρείες στο παράδειγμα της Toyota, η οποία ανέφερε πως θα συνεχίσει να εξελίσσει κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Και κάπως έτσι, η συζήτηση επανέρχεται στην Tesla. Η εταιρεία του Elon Musk έχει ρίξει στο τραπέζι εδώ και περίπου έναν χρόνο το χαρτί των εκπτώσεων.

Πλέον, είναι σαφές πως αν θέλει να αποφύγει την περιπέτεια που θα την βάλει μια ορατή μείωση των πωλήσεων, θα πρέπει να σκεφτεί κάτι άλλο. Και φαίνεται πως το σκέφτηκε, αφουγκραζόμενη την τάση της αγοράς. Που αυτή τη στιγμή, δείχνει να να στηρίζει πολλά στην κατηγορία των plug-in υβριδικών οχημάτων. Το πρόβλημα βέβαια, είναι πως η Tesla αποτελεί εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων.

Tesla plug-in hybrid

Tesla με εξατμίσεις; Η συμφωνία με την Stellantis φέρνει θερμικούς κινητήρες στην μέχρι πρότεινος αποκλειστικά ηλεκτρική φίρμα. 

Αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα, καθώς ο Musk δείχνει να έχει βρει για μία ακόμη φορά τη λύση. Και επειδή το να εξελίξει η ίδια η Tesla δικό της θερμικό κινητήρα θα κόστιζε τόσο σε χρήμα όσο και -κυρίως- σε χρόνο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τον όμιλο Stellantis.

Τι δήλωσε ο Elon Musk

“Οι συνθήκες της αγοράς μας ανάγκασαν να κινηθούμε γρήγορα. Πλέον, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα προϊόν που θα καλύπτει τις ανάγκες μεγάλης μερίδας του αγοραστικού κοινού και θα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάνει τα μοντέλα μας τόσο δημοφιλή”, ανέφερε ο Elon Musk. “Για μία ακόμη φορά, εκείνος που θα χάσει τον ύπνο του θα είναι ο ανταγωνισμός”, κατέληξε.

Αυτό θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει κάποιο από τα σύνολα που βλέπουμε στα μοντέλα εταιρειών που βρίσκονται στο portfolio του ομίλου, o οποίος θυμίζουμε, διαθέτει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες προτάσεις μοντέλων PHEV στην αμερικανική αγορά. Μεταξύ αυτών είναι η Alfa Romeo Tonale, οι εκδόσεις 4xe των Jeep Cherokee και Wrangler, το Chrysler Pacifica κ.α.

Μάλιστα όταν παρουσιαστεί στην αγορά ο πρώτος καρπός αυτής της συνεργασίας, η Tesla θα πρωτοτυπήσει για μία ακόμη φορά. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, όπου οι εταιρείες τροποποιούσαν ένα πάτωμα που είχε δημιουργηθεί για να φιλοξενήσει ένα συμβατικό σύστημα μετάδοσης, ώστε να του τοποθετήσουν ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία, η Tesla θα χρειαστεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Να προχωρήσει στις κατάλληλες αλλαγές του πατώματος των Model 3 και Model Y, ώστε να φιλοξενήσουν έναν θερμικό κινητήρα, παράλληλα με μια μπαταρία μικρότερης χωρητικότητας.

Εδώ βέβαια προκύπτει και ένα ακόμη ερώτημα, που για την ώρα παραμένει αναπάντητο. Κι αυτό έχει να κάνει με το πολυαναμενόμενο νέο μοντέλο της Tesla στην κατηγορία τιμής των 25.000 ευρώ. Αν η απόφαση για επέκταση της γκάμας της στην κατηγορία των plug-in υβριδικών αφορά και το συγκεκριμένο μοντέλο, τότε πιθανότατα θα μιλάμε για μια κίνηση που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην αγορά. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα παρουσιαστεί το πρώτο Tesla PHEV.

Και ναι, αυτό είναι το πρωταπριλιάτικο άρθρο του topgeargreece.gr

Latest stories