thetimes.gr
Η-jp-morgan-ετοιμάζει-“chatgpt-για-επενδύσεις”
ΚΟΣΜΟΣ

Η JP Morgan ετοιμάζει “ChatGPT για επενδύσεις”

Η JP Morgan Chase αναπτύσσει λογισμικό στα πρότυπα του ChatGPT το οποίο θα βασίζεται σε μια ανατρεπτική μορφή τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να επιλέγει επενδύσεις για πελάτες, σύμφωνα με το CNBC.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα κατέθεσε  τον Μάιο αίτηση κατοχύρωσης εμπορικού σήματος προϊόντος υπό την ονομασία IndexGPT, όπως έδειξε χρηματιστηριακή ενημέρωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το IndexGPT θα αξιοποιεί “λογισμικό cloud computing με χρήση τεχνητής νοημοσύνης” για την “ανάλυση και επιλογή κινητών αξιών (securities) προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πελατών”.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η χαρακτηριστική επιτυχία του ChatGPT της OpenAI πέρυσι εξώθησε ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους να καταπιαστούν με την άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το ChatGPT, το οποίο χρησιμοποιεί μαζικά γλωσσικά μοντέλα για να παράγει απαντήσεις που μοιάζουν με ανθρώπου σε ερωτήσεις, πυροδότησε μία “κούρσα εξοπλισμών” μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών και κατασκευαστών μικροτσίπ, σε έναν τομέα που θεωρείται η νέα μεγάλη ανθρώπινη καινοτομία.

Η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να έχει μία σειρά χρήσεων και στα χρηματοοικονομικά. Τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, έχουν ήδη αρχίσει να το δοκιμάζουν για εσωτερική τους χρήση. Κάτι που περιλαμβάνει τρόπους βοήθειας των προγραμματιστών της Goldman για να δημιουργήσουν κώδικα, ή απαντήσεις σε ερωτήματα των οικονομικών συμβούλων της Morgan Stanley.

Ωστόσο, η JP Morgan όπως όλα δείχνουν είναι η πρώτη χρηματοοικονομική επιχείρηση που θέτει στόχο να κυκλοφορήσει ένα προϊόν τύπου ChatGPT απευθείας για τους πελάτες της.

“Είναι κάτι που συνιστά μία σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να έχουν ένα σχετικό προϊόν να κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον. Εταιρείες όπως η JPMorgan δεν υποβάλλουν αίτηση κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων για πλάκα”, σχολιάζει στο CNBC ο δικηγόρος ευρεσιτεχνιών Τζος Γκέρμπεν.

Η χρηματιστηριακή ενημέρωση περιλαμβάνει “μία ένορκη δήλωση από εταιρικό στέλεχος που ουσιαστικά λέει: Ναι, σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμπορικό σήμα”, προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η JP Morgan θα πρέπει να λανσάρει το IndexGPT εντός περίπου τριών ετών από την έγκρισή του για να κατοχυρώσει το εμπορικό του σήμα. Τα εμπορικά σήματα συνήθως χρειάζονται περίπου ένα χρόνο για να εγκριθούν, λόγων καθυστερήσεων στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι αιτήσεις κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων είθισται να είναι γραμμένες ασαφώς προκειμένου να διατηρούν τις ευρύτερες πιθανές δυνατότητες για τις εταιρείες, ωστόσο εκείνη της JP Morgan διευκρινίζει ουσιαστικά πως το IndexGPT χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές τεχνητής νοημοσύνης που έγιναν δημοφιλείς το ChatGPT.

“Είναι ένα πρόγραμμα για να διαλέγει χρηματοπιστωτικές αξίες”, λέει ο Γκέρμπεν. “Εμένα μου ακούγεται ότι προσπαθούν να βγάλουν εκτός δουλειάς τον οικονομικό μου σύμβουλο”.

Related posts

Προορισμός… αρχικατασκόπων η Αρμενία: Μετά τον διευθυντή της CIA, συνάντηση Πασινιάν και με τον επικεφαλής της ρωσικής SVR

timesadmin

Λευκορωσία: Η κυβέρνηση κατηγορείται για συμμετοχή στον αναγκαστικό εκτοπισμό παιδιών από Ουκρανία

timesadmin

Bloomberg: Το σχέδιο ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι νεκρό, καθώς ο Σουνάκ στρέφεται προς περικοπές δαπανών

timesadmin

Bloomberg: Γίγαντες δεξαμενόπλοιων ξεφυτρώνουν από το πουθενά για να κρατήσουν το ρωσικό πετρέλαιο σε κίνηση

timesadmin

Πολίτες του Ράιχ: Στήνουν “Βασίλειο της Γερμανίας”;

timesadmin

Ν. Ανδρουλάκης: Είναι αδιανόητο ο κ. Μητσοτάκης μέχρι χθες να μην μιλά για την κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας

timesadmin