Η-gazprom-μείωσε-την-παραγωγή-φυσικού-αερίου-σε-ιστορικά-χαμηλό-επίπεδο-το-2023
ΚΟΣΜΟΣ

Η Gazprom μείωσε την παραγωγή φυσικού αερίου σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το 2023

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom Group μείωσε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 13% στο ιστορικά χαμηλό ετήσιο επίπεδο των 359 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το ζημιογόνο 2023 από 412,94 bcm το 2022, αναφέρει η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της που κοινοποίησε σήμερα.

Η παραγωγή της σε φυσικό αέριο μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο, από 515 δισ. κυβικά μέτρα το 2021, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία στις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989, από το Υπουργείο Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου.

Ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom που ανήκει στο Κρεμλίνο κατέρρευσε καταγράφοντας καθαρές ζημιές της τάξεως των 629 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το 2023, τις πρώτες ετήσιες ζημιές από το 1999, εν μέσω της συρρίκνωσης του εμπορίου φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεων του.

Ο όμιλος Gazprom συνδυάζει τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας με αυτές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας στη Ρωσία αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,6% , φθάνοντας τους 72,38 μετρικούς τόνους.

Η Gazprom, αντίθετα με τις πετρελαϊκές εταιρείες, απέτυχε να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις της μακριά από την Ευρώπη, μετά τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις με τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εταιρεία βρίσκεται σε επίπονες συνομιλίες με την Κίνα για περισσότερες πωλήσεις φυσικού αερίου. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν καρποφόρες πάνω σε μια σειρά θεμάτων, κυρίως στο θέμα των τιμών.

Η Gazpron αντίθετα στράφηκε στην χαμηλού κόστους εγχώρια αγορά, όπως και στις γειτονικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τις υψηλού κόστους ευρωπαϊκές αγορές.

Πηγή: - – -

Related posts

Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν δέχθηκε επίθεση σε ρωσική φυλακή

timesadmin

Στη διεθνή διάσκεψη της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία θα παραστεί ο Βαρθολομαίος

timesadmin

Γερμανία: Αυξήσεις-“φωτιά” σε καφέ, ελαιόλαδο, φρούτα

timesadmin

Ουκρανία: Ρώσοι παραστρατιωτικοί πολέμιοι του Πούτιν πολεμούν υπέρ της Ουκρανίας στο Χάρκιβ

wp-needuser

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό

protothema.gr

Συρία: Εκατοντάδες οικισμοί χωρίς ηλεκτροδότηση έπειτα από τουρκικά πλήγματα

timesadmin