Η-χαμηλή-τεστοστερόνη-στους-άνδρες-απειλεί-την-υγεία-της-καρδιάς-τους
ΥΓΕΙΑ

Η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες απειλεί την υγεία της καρδιάς τους

Η-χαμηλή-τεστοστερόνη-στους-άνδρες-απειλεί-την-υγεία-της-καρδιάς-τους

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αναλόγως με τα επίπεδά της.

Οι άνδρες που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου κυρίως από καρδιαγγειακά αίτια, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη του φύλου στους άνδρες. Είναι σημαντική για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου τους. Μεταξύ άλλων βαθαίνει την φωνή στην εφηβεία, επηρεάζει την τριχοφυΐα και παίζει ρόλο στην ερωτική επιθυμία, το μέγεθος και τη δύναμη των μυών και την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Τα φυσιολογικά επίπεδά της στους άνδρες κυμαίνονται μεταξύ 3 και 10 ng/ml. Ορισμένες ιατρικές διαταραχές, φάρμακα ή τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτά μειώνονται επίσης εκ φύσεως με την πάροδο του χρόνου. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία, την  ψυχική διάθεση, τους μυς και το σωματικό λίπος των ανδρών.

Προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδά της με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά τα ευρήματά τους ήταν αντιφατικά. Για να αποσαφηνίσουν το θέμα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, στο Περθ, εξέτασαν δεδομένα 11 προγενέστερες μελέτες οι οποίες είχαν εξετάσει τις επιδράσεις της τεστοστερόνης στο προσδόκιμο ζωής.

Τα ευρήματα

Στις μελέτες είχαν συμμετάσχει 24.109 άνδρες, τους οποίους οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει επί τουλάχιστον μία πενταετία. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι άνδρες είχαν την χαμηλότερη τεστοστερόνη είχαν αυξημένες πιθανότητες θανάτου.

Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν επίπεδα κάτω από 2,13 ng/ml είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία. Όσοι είχαν επίπεδα κάτω από 1,53 ng/ml είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Η αυξημένη θνησιμότητα που κατέδειξε η μελέτη ήταν από κάθε αιτία. Όταν όμως οι επιστήμονες κοίταξαν πιο αναλυτικά τα δεδομένα τους, είδαν ότι οφειλόταν πρωτίστως σε καρδιαγγειακά αίτια.

«Η τεστοστερόνη έχει ευρύ φάσμα δράσεων στο σώμα. Επηρεάζει, λ.χ., τη μυϊκή μάζα και το σωματικό λίπος, καθώς και την οστεϊκή πυκνότητα. Είναι επομένως πιθανόν τα χαμηλά επίπεδά της να συμβάλλουν στην ανάπτυξη φτωχότερων εκβάσεων υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Bu B. Yeap, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

«Είναι επίσης πιθανόν τα χαμηλά επίπεδά της να παρατηρούνται σε άνδρες που ήδη έχουν φτωχή υγεία», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

The post Η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες απειλεί την υγεία της καρδιάς τους appeared first on coollife.gr.

Related posts

Το LinkedIn αποχώρησε από την Κίνα και οι νέοι ψάχνουν δουλειά μέσω Tinder

timesadmin

Το YouTube Premium αύξησε την τιμή του

timesadmin

Ελπίδες από νέο φάρμακο για επιθετικό καρκίνο που προκαλεί ο αμίαντος

timesadmin

Προβιοτικά: Τι είναι, πως ωφελούν και ποια να επιλέξετε

James Rollner

Η τεχνολογία που επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων για 5000 χρόνια

timesadmin

Καρκίνος: Ανισότητες στην εκπαίδευση και στέρηση επηρεάζουν την επιβίωση από τη νόσο (μελέτη)

protothema.gr