Η-Χαμάς-δηλώνει-έτοιμη-για-“πλήρη”-συμφωνία-αν-το-Ισραήλ-σταματήσει-τον-πόλεμο-στη-Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για “πλήρη” συμφωνία αν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.06

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε τους μεσολαβητές πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόσω συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα όμως έστειλε μήνυμα πως είναι έτοιμη για την επίτευξη “συνολικής συμφωνίας”, που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους, εφόσον νωρίτερα το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο.

Οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση, μεταξύ άλλων, της Αιγύπτου και του Κατάρ, για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς έχουν βυθιστεί σε τέλμα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την έλλειψη προόδου.

Η σημερινή ανακοίνωση της Χαμάς εκδόθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του στην πόλη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, αψηφώντας την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) να σταματήσει τις επιθέσεις.

“Η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις δεν δέχονται να συμμετάσχουν σε αυτήν την τακτική, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις (για εκεχειρία) υπό το πρίσμα των επιθέσεων, της πολιορκίας, του λιμού και της γενοκτονίας του λαού μας”, αναφέρει η ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

“Σήμερα, ενημερώσαμε τους μεσολαβητές για τη σαφή θέση μας ότι εάν οι δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τον πόλεμο και τις επιθέσεις εναντίον του λαού μας στη Γάζα, είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανταλλαγή” ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους”, υπογραμμίζεται.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει ως “ανεπαρκείς” προηγούμενες προτάσεις της Χαμάς για εκεχειρία. Λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα εστιάζει στη διάσωση ομήρων και στην εξόντωση μαχητών της Χαμάς.

Πολιτικοί τριγμοί στο Ισραήλ: Πρόταση Γκαντζ για διάλυση κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές

Το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση του κοινοβουλίου, ωστόσο είναι ασαφές εάν διαθέτει επαρκή στήριξη στην Κνεσέτ ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκαντζ έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτώντας να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την “επόμενη ημέρα” στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι τις 8 Ιουνίου. Απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν παρουσιαστεί κάποιο τέτοιο σχέδιο.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας “υπέβαλε πρόταση νόμου για τη διάλυση της 25ης Κνεσέτ (…) Αυτό είναι η συνέχεια του αιτήματος του ηγέτη του κόμματος Μπένι Γκαντζ να προχωρήσουμε σε μια ευρεία συμφωνία ενόψει της διεξαγωγής εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, έναν χρόνο μετά τη σφαγή”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Το κεντρώο μπλοκ του Γκαντζ ωστόσο διαλύθηκε τον Μάρτιο, όταν ο Γκίντεον Σάαρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προερχόμενος από το Λικούντ του Νετανιάχου, τερμάτισε τη συνεργασία του και σχημάτισε μια ξεχωριστή, κεντροδεξιά ομάδα στο κοινοβούλιο. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ από μόνο του δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση.

Το Λικούντ απάντησε στην κίνηση αυτή του Γκαντζ με μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και ότι η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεπέρασε τον υπουργό Γκαντζ ως η προτιμώμενη επιλογή στις δημοσκοπήσεις ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε τηλεοπτική έρευνα που προβλήθηκε την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο που ο νυν επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης έλαβε υψηλότερο ποσοστό από τον αντίπαλό του.

Η δημοσκόπηση του Channel 12 έδειξε επίσης ότι το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου βρίσκεται ακόμη πίσω από την κεντρώα Εθνική Ένωση του Γκαντζ, ενώ έδειξε ότι μια πιθανή συμμαχία δεξιών τέως συμμάχων του Νετανιάχου θα μπορούσε να κερδίσει διψήφιο αριθμό βουλευτικών εδρών, στερώντας τες κυρίως από την Εθνική Ένωση.

Εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Εθνική Ένωση θα λάμβανε 25 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, ενώ το Λικούντ θα κέρδιζε 21.

Η διαφορά τεσσάρων εδρών μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί από το υψηλό των 19 εδρών σε δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου, όταν το κόμμα του Γκαντς προηγείτο του κόμματος του Νετανιάχου με 37 έδρες έναντι 18, σημείωσε το δίκτυο.

Related posts

Eurostat: Μεταξύ 2010 και γ’ τριμήνου 2023, οι τιμές κατοικιών της ΕΕ αυξήθηκαν 48%

timesadmin

Η Τουρκία κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι θέλει τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία

timesadmin

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης απειλεί το Ισλαμικό Κράτος με εκδίκηση: “Θα σας βρούμε όπου κι αν είστε”

timesadmin

Ρωσία: Τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ αποτελούν ένδειξη μιας επιστροφής σε σχέδια του Ψυχρού Πολέμου

timesadmin

Πολωνία: Απέχουμε μακράν από μια συμφωνία με την Ουκρανία για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

timesadmin

Γάζα-ΟΗΕ: Η διάλυση της UNRWA θα ήταν “καταστροφή”, λέει ο επικεφαλής της

timesadmin