Η-Τουρκία-σε-“σπιράλ-πληθωρισμού-υποτίμησης”-καθώς-η-λίρα-συνεχίζει-την-ελεύθερη-πτώση
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία σε “σπιράλ πληθωρισμού-υποτίμησης” καθώς η λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση

Η Τουρκία βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο καλπάζοντος πληθωρισμού και υποτίμησης του νομίσματος, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής αναδυομένων αγορών, καθώς η λίρα επέκτεινε τις απώλειες φέτος έναντι του δολαρίου.

Η λίρα διαπραγματευόταν με πτώση 1,5% στα 16,34 ανά δολάριο το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη. Έχει απωλέσει 19% το 2022 μετά από μια πτώση 44% της αξίας της πέρυσι. Το νόμισμα διαπραγματευόταν στα 7,44 ανά δολάριο στις αρχές του 2021.

Οι τουρκικές αρχές έχουν εγκαταλείψει μια πρόσφατη πολιτική παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος και τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν τη λίρα, δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

“Με πληθωρισμό 70%, πρέπει να διαχειρίζονται μια συνεχώς ασθμαίνουσα λίρα ή να αντιμετωπίζουν τεράστια πραγματική ανατίμηση”, είπε ο Ash. “Βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού-υποτίμησης νομίσματος”.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι των βασικών νομισμάτων αφότου η κεντρική τράπεζα, ενεργώντας κατόπιν εντολών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους παρά την επιτάχυνση των αυξήσεων των τιμών. Ο Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε τρεις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) μέσα σε τρία χρόνια, λέει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά και επίσης έρχονται σε αντίθεση με τις ισλαμικές του πεποιθήσεις.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών στο 69,97% τον Απρίλιο. Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια για να υπερασπιστεί τη λίρα και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό· ο Ερντογάν αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση. Είπε ότι δεν χρειάζεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού μόνο και μόνο επειδή άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο το έκαναν για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού στην Τουρκία ανέρχεται στο 122%.

Ο Ash είπε ότι οι αρχές μπορεί να διαχειρίζονται μια πτώση της λίρας πριν ορίσουν ένα νέο επίπεδο για να την υπερασπιστούν ενόψει των πρόωρων εκλογών. Η Τουρκία πρόκειται να διεξαγάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.    

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της TCMB έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για τα επιτόκια την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν καμία αλλαγή.

-

Related posts

Η Ρωσία κλείνει σταδιακά την παροχή αερίου στην Ευρώπη

timesadmin

Γαλλία-Κυβερνητικός εκπρόσωπος: ”Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί”

timesadmin

Ντι Μάιο: Χρειάζεται ανώτατη τιμή για την αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ

timesadmin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Χ. Ακάρ: Άλλο οι S-300 της Κύπρου και άλλο οι S400 της Τουρκίας

timesadmin

Η Αυστρία δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Σάλενμπεργκ

timesadmin

Ισραήλ: Ο Λάπιντ θα επισκεφθεί την Τουρκία εντός της εβδομάδας

timesadmin