της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η ζήτηση για Airbnb στην Αθήνα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα – με τις εκτιμήσεις μάλιστα να δείχνουν μεγάλη άνοδο των κρατήσεων για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών.
Δεν είναι όμως ίδια η εικόνα στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, που είδαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τις πληρότητές τους να πέφτουν, παρά την ανοδική τουριστική κίνηση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού για το εννεάμηνο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, το Σεπτέμβριο η συνολική ζήτηση στα ξενοδοχεία μειώθηκε κατά 1,2%, παρέμεινε όμως σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 85%. Σε επίπεδο 9μηνου η πληρότητα της Αθήνας αυξήθηκε μόλις κατά 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Από πλευράς μέσης τιμής δωματίου (ADR), συγκρίνοντας το Σεπτέμβριο του 2024 με το 2023, η Αθήνα σημείωσε αύξηση της τάξης του 8,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν κοντά στα 180 ευρώ. Όπως αναφέρει η ΕΞΑΑΑ, στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη η μέση τιμή μειώθηκε 8,3% και 3,8% αντίστοιχα, ενώ στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη σημειώθηκε σημαντική αύξηση 19,5% και 18,9% αντίστοιχα.
Όλα αυτά την ώρα που η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου έφτασε τα 3,3 εκατομμύρια επιβάτες, αυξημένη κατά 9,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 4,0% και 12,3% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Συνολικά, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 24,56 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,3%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 7,3% και 16,0% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την εικόνα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, η τελευταία έκθεση της εταιρείας AirDNA έδειχνε πως η άνοδος των πληροτήτων το Σεπτέμβριο πανελλαδικά προσέγγισε το 7%. Όμως πολύ θετικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό της Αθήνας κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η ζήτηση για την περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, παρουσιάζει αύξηση 27% σε ετήσια βάση (YOY).
Έντονος προβληματισμός
Μεγάλος είναι παράλληλα ο προβληματισμός των ξενοδόχων της Αθήνας και τις “αντοχές” των υποδομών, όσο ανεβαίνει η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό.
“Σε συνάρτηση με την γενικότερη εντύπωση από την τουριστική κίνηση στην Αθήνα θα θέλαμε να επισημάνουμε πως τα ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων επισκεπτών (τα οποία όπως όλα δείχνουν ξεπέρασαν τις επενδυτικές προβλέψεις της προηγούμενης δεκαετίας για την επισκεψιμότητα της Αθήνας – Αττικής σε έτη όπως το 2023 και 2024, ή οδήγησαν αρκετούς να μιλούν για ‘υπερτουρισμό’), μας προβληματίζουν: Είναι ο προορισμός προετοιμασμένος κατάλληλα ώστε να δεχτεί όγκο επισκεπτών τέτοιο που θα ξεπερνά τα προβλεπόμενα; Είναι επαρκείς οι υφιστάμενες υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, οδικά δίκτυα κ.λπ.) και επαρκής η λειτουργία / συντήρηση / διαχείρισή τους; Συνυπολογίζονται οι νέες ανάγκες, των όλο και περισσότερων πολιτών και επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο στους περαιτέρω σχεδιασμούς; Γνωρίζουμε εάν, πότε και πώς ο κρατικός – επιστημονικός τομέας θα καθοδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη συνολικής αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών – λόγω της καλπάζουσας εξέλιξης της Αθήνας και του λεκανοπεδίου – στη βάση ενός μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού;” τονίζει η ΕΞΑΑΑ σε ανακοίνωσή της.