ΥΓΕΙΑ

Η σεμαγλουτίδη βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την απώλεια βάρους

Η-σεμαγλουτίδη-βελτιώνει-τον-έλεγχο-του-σακχάρου-στο-αίμα-και-την-απώλεια-βάρους

Πρόκειται για τη δραστική ουσία σε διαβητικά φάρμακα, όπως τα Ozempic και Wegovy.

Ο διαβήτης είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα κάποιου να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για πολλούς ασθενείς, η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνονται πιο δύσκολο να τα διαχειριστούν.

Οι αγωνιστές των υποδοχέων του πεπτιδίου-1 (GLP-1), όπως η σεμαγλουτίδη, δίνουν στους ασθενείς περισσότερο έλεγχο στην μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Ο δρ. John Buse και μια διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσίασαν νέα ευρήματα σχετικά με νέα σκευάσματα υψηλότερης δόσης από του στόματος σεμαγλουτίδης. Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet, έδειξε ότι η από του στόματος ημερήσια λήψη σεμαγλουτίδης σε δόσεις 25 mg και 50 mg έκανε καλύτερη δουλειά στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προώθηση της απώλειας βάρους, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη δόση των 14 mg.

«Οι χαμηλές δόσεις αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 είναι πραγματικά ισχυρές για την μείωση της A1C (μέση γλυκόζη στο αίμα)», δήλωσε ο δρ. Buse, ο οποίος είναι συνδιευθυντής του Ινστιτούτου NC Translational and Clinical Sciences. «Από την άλλη οι υψηλότερες δόσεις είναι πραγματικά καλές για την μείωση του βάρους. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς έχασαν 8 κιλά με τη δόση των 50 mg. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσια απώλεια βάρους από ό,τι είδαμε με τη χαμηλότερη δόση«.

Η νέα μελέτη ευθυγραμμίζεται με άλλες σχετικές μελέτες, οι οποίες προτείνουν τη χρήση από του στόματος αγωνιστών υποδοχέα GLP-1 ως θεραπεία για την παχυσαρκία.

Συνολικά, 1.606 συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο άντρες και ηλικίας 58,2 ετών, συμμετείχαν στο πρόγραμμα 3ης φάσης. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες και τους ζητήθηκε να λαμβάνουν από του στόματος σεμαγλουτίδη μία φορά την ημέρα. Κάθε ομάδα έλαβε διαφορετική δόση σεμαγλουτίδης (14 mg, 25 mg ή 50 mg) για ένα έτος.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετρώνται μέσω ενός ποσοστού, που ονομάζεται A1C. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, οι περισσότεροι ενήλικες με διαβήτη πρέπει να έχουν A1C μικρότερο από 7%, για να θεωρούνται υγιείς. Όλοι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν A1C μεταξύ 8% και 10,5%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν από του στόματος σεμαγλουτίδη σε δόσεις των 25 mg και 50 mg ήταν πιο πιθανό να πιάσουν τον στόχο του A1C<7,0% σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν 14 mg.

Η σεμαγλουτίδη προκαλεί απώλεια βάρους καταστέλλοντας την όρεξη. Στο τέλος του ενός έτους της δοκιμής:

  • Οι συμμετέχοντες που έλαβαν 50 mg από του στόματος σεμαγλουτίδη είχαν χάσει -κατά μέσο όρο- 17,5 κιλά
  • Όσοι έλαβαν 25 mg έχασαν περίπου 14,8 κιλά
  • Όσοι έλαβαν 14 mg έχασαν περίπου 10 κιλά

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές σημείωσαν και όποιες παρενέργειες παρουσιάστηκαν:

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν η ναυτία, λόγω της επίδρασης που έχει το φάρμακο στην πληρότητα του στομάχου. Μερικοί από τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα εκείνοι που έλαβαν τις υψηλότερες δόσεις των 25 mg και 50 mg, παρουσίασαν έμετο, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα.

-: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ozempic ίσως καταπολεμάει και άλλες παθήσεις πέρα από διαβήτη και παχυσαρκία

Ozempic: Γιατί οι περισσότεροι ανακτούν το χαμένο βάρος όταν σταματούν την σεμαγλουτίδη

Βερβερίνη: Τι λένε οι ειδικοί για το “Ozempic της φύσης” και την απώλεια βάρους

The post Η σεμαγλουτίδη βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την απώλεια βάρους appeared first on coollife.gr.

Related posts

Έμφραγμα: Τα ύποπτα συμπτώματα που αγνοούν οι γυναίκες και οι γιατροί

timesadmin

Πειραματική ανοσοθεραπεία συρρίκνωσε στο μισό τον ανίατο καρκίνο 64χρονης γυναίκας

timesadmin

Τα οστά του κρανίου «ο νέος σύμμαχος στη μάχη εναντίον των ασθενειών του εγκεφάλου»

timesadmin

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και δερματικά προβλήματα

timesadmin

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα – «Το δημόσιο σύστημα υγείας απέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του»

protothema.gr

Καρκίνος του μαστού: Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της πιο επιθετικής μορφής

timesadmin