thetimes.gr
Η-Ρωσία-παγώνει-“από-σήμερα”-τη-συμμετοχή-της-στη-συμφωνία-για-την-εξαγωγή-σιτηρών-από-τα-ουκρανικά-λιμάνια
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία παγώνει “από σήμερα” τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:06

Η Ρωσία ανέστειλε “ήδη από σήμερα” (όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ της οποίας έλαβε γνώση το πρακτορείο Reuters) τη συμμετοχή της στη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από ουκρανικά λιμάνια μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Κριμαία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η Ρωσία ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιτέθηκαν σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

“Λαμβάνοντας υπόψη… την τρομοκρατική ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου με τη συμμετοχή Βρετανών εμπειρογνωμόνων εναντίον των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των πολιτικών πλοίων που συμμετέχουν στη διασφάλιση της ασφάλειας του “διαδρόμου σιτηρών”, η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή στην εφαρμογή των συμφωνιών για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί πως ο ΟΗΕ βρίσκεται βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές. “Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε νωρίτερα ότι οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών το Σάββατο αποκρούστηκαν σε μεγάλο βαθμό, με μικρές ζημιές σε ένα ρωσικό ναρκαλιευτικό.

Ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει μόλις την Τετάρτη ότι ήταν “σχετικά αισιόδοξος” ότι η συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα θα παραταθεί πέραν των μέσων Νοεμβρίου.

Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία μπόρεσε να επανεκκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες είχαν σταματήσει όταν η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονα στις 24 Φεβρουαρίου. Η συμφωνία για τις εξαγωγές της Ουκρανίας είχε αρχικά συμφωνηθεί για 120 ημέρες.

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να εξάγει έως και 500.000 τόνους σιτηρών

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει έως και 500.000 τόνους σιτηρών σε φτωχές χώρες τους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας, ανέφερε το Σάββατο ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ.

Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι μόνο το 3% των τροφίμων που εξήχθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την απελευθέρωση των σιτηρών από τα αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια πήγε στις φτωχότερες χώρες, με τις δυτικές χώρες να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου των αποστολών.

Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου, έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία αρκετά εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, προϊόντων ηλίανθου, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Διαβάστε ακόμη:

* Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ένα “ψεύτικο πρόσχημα” για να αναστείλει τη συμμετοχή της στον διάδρομο σιτηρών

Related posts

Ηandelsblatt: Γιατί η Ρωσία προμήθευε φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας για τόσο πολύ καιρό

timesadmin

Ουκρανία σε δυτικούς συμμάχους: “Σκεφτείτε πιο γρήγορα” να αυξήσετε τη στρατιωτική υποστήριξη

timesadmin

Γερμανία: Η μεσαία τάξη υποφέρει από το ενεργειακό κόστος και θέλει να αυξήσει τις τιμές

timesadmin

Η Κίνα σχεδιάζει σαρωτικές πολιτικές διάσωσης για την αποτροπή της κρίσης ακινήτων

timesadmin

ACEA: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το γ΄ τρίμηνο 2022

timesadmin

Κίνα: 80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν μετά από τον εντοπισμό κρουσμάτων Covid

timesadmin