Οι ρωσικές αρχές ανακάλεσαν την Παρασκευή τις διαπιστεύσεις έξι διπλωματών της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα, κατηγορώντας τους για “κατασκοπεία και σαμποτάζ”, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γνωστή ως FSB, ανέφερε ότι οι εν λόγω διπλωμάτες επιδίδονταν σε δραστηριότητες που απειλούσαν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναδημοσιεύει την ανακοίνωση.
“Συμφωνούμε πλήρως με τις εκτιμήσεις” της FSB σχετικά με τους διπλωμάτες, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Telegram η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. “Δεν πρόκειται απλώς για το ότι εκτελούσαν δραστηριότητες ασύμβατες με τις αρμοδιότητες τους, αλλά ασχολούνταν με υπονομευτικές ενέργειες που στόχευαν να βλάψουν τον λαό μας”.
Οι κατηγορίες της FSB είναι “εντελώς αβάσιμες”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον περασμένο μήνα, οι ρωσικές αρχές ανακάλεσαν την διαπίστευση ακόμα έξι Βρετανών διπλωματών, σε απάντηση στις “αντι-ρωσικές” ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε λεπτομέρειες για τους έξι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τους, αναφέροντας ότι η απώλεια της διαπίστευσης συνεπάγεται την αυτόματη απέλασή τους από τη χώρα.
Η Μόσχα ανακοίνωσε την ποινή την ημέρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πρόκειται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το θέμα του αν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα κατά στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος.
Οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας βρίσκονται σε μια σπείρα αντιπαράθεσης για σχεδόν δύο δεκαετίες, μετά τη δηλητηρίαση του αντιφρονούντος Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006. Μια επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα το 2018 εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σαλίσμπερι οδήγησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ένας από τους κύριους στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου.
Τον Μάιο, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο απέλασαν αμοιβαία τους αμυντικούς τους ακολούθους ως αντίμετρο.