Η-πλειοψηφία-των-Γερμανών-υπέρ-της-αποστολής-leopard
ΚΟΣΜΟΣ

Η πλειοψηφία των Γερμανών υπέρ της αποστολής Leopard

Σε τρεις εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Γερμανία μόλις στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσε την αποστολή 14 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία. Στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Χέμπεστραϊτ ανακοίνωσε επίσης την αποστολή τεθωρακισμένων τύπου Leopard 1, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Deutschlandtrend για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD το 52% των Γερμανών ερωτηθέντων στηρίζει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ το 39% την θεωρεί λανθασμένη.

Δεν επαρκούν οι διπλωματικές ενέργειες για ειρήνη στην Ουκρανία

Το 44% των Γερμανών θεωρεί επίσης ορθή τη συνέχιση αποστολής στρατιωτικών εξοπλισμών στη μαχόμενη Ουκρανία. Τρεις στους δέκα, δηλαδή γύρω στο 35%, θεωρούν ότι η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας είναι ήδη αρκετή.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη νέα δημοσκόπηση, αφορά την προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία διά της διπλωματικής οδού. Το 58% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για ειρήνευση στην Ουκρανία δεν επαρκούν, ενώ μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 30% εκτιμά ότι οι προσπάθειες διπλωματικής διευθέτησης του Ουκρανικού είναι επαρκείς.

Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας σε ΕΕ – ΝΑΤΟ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων

Το 58% των ερωτηθέντων βλέπει επίσης μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ουκρανίας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όπως παρατηρεί η ιστοσελίδα tagesschau.de στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Κιέβου, ο Ουκρανός πρόεδρος Bολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να ζητήσει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγες μόλις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή. Στις 23 Ιουνίου 2022 η Ουκρανία έλαβε επίσημα το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Αντίστοιχα ένας στους δύο ερωτηθέντες (51%) θεωρεί ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί και στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο ποσοστό ανερχόταν μόλις στο 26% το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Άξιο αναφοράς τέλος είναι ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 1 στους 3 Γερμανούς δεν εμπιστεύονται ή εμπιστεύονται λίγο την Μπούντεσβερ, τις γερμανικές δηλαδή ένοπλες δυνάμεις παρά την ιστορική αλλαγή της πολιτικής ασφάλειας στη Γερμανία και το Ειδικό Ταμείο των 100 δις ευρώ για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού.

Related posts

Συνεργασία Βρετανίας – Ιαπωνίας απέναντι στη “στρατηγική απειλή” της Κίνας συμφώνησαν Τρας και Κισίντα

timesadmin

Πιο επιφυλακτικός πλέον ο Χόλτσμαν (ΕΚΤ) για τα επιτόκια στο 4,5%

timesadmin

Η Μόσχα κάνει λόγο για ρωσικά πλήγματα κοντά στην Οδησσό

timesadmin

Ο Πούτιν παρακολουθεί χαμογελαστός τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Κίνας – Ινδίας στη ρωσική άπω ανατολή

timesadmin

Γαλλία: “Να μην λησμονηθούν τα Δυτικά Βαλκάνια”, λέει η πρόεδρος της ομάδας φιλίας της Γαλλίας με τα Δυτικά Βαλκάνια

timesadmin

Νότια Αφρική: Πάνω από 340 οι νεκροί μέχρι στιγμής από τις πλημμύρες

timesadmin