Η-Ούρσουλα-φον-ντερ-Λάιεν-στοχεύει-σε-ανανεωμένη-κεντρώα-πλειοψηφία-στο-Ευρωκοινοβούλιο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στοχεύει σε ανανεωμένη κεντρώα πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απευθυνθεί στους σοσιαλδημοκράτες και τους φιλελεύθερους στις Βρυξέλλες, με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, για να σχηματίσουν πλειοψηφία μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε η ίδια τη Δευτέρα.

“Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, εργάστηκα σκληρά για τη δημιουργία μιας ευρείας και αποτελεσματικής πλειοψηφίας υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, θα προσεγγίσουμε τώρα τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες που επίσης συνεργάστηκαν καλά μαζί μας κατά την προηγούμενη θητεία”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού CDU της Γερμανίας.

Ερωτηθείσα εάν θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσέγγισης κομμάτων που βρίσκονται πιο δεξιά, για παράδειγμα την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι εστιάζει σε ευρύτερες πολιτικές – και όχι εθνικές – ομάδες.

Προϋποθέσεις στήριξης από SPD και FDP

Προϋποθέσεις για να στηρίξουν μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

“Όποιος θέλει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίζεται από ακροδεξιά κόμματα”, δήλωσαν η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν και ο γενικός γραμματέας του Κέβιν Κούνερτ. “Πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχει δημοκρατική συναίνεση, δηλαδή ότι δεν διαμορφώνουμε συναίνεση με δεξιούς λαϊκιστές ή φασίστες και μεταφασίστες”, δήλωσε και η επικεφαλής της ευρωλίστας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Ο αρχηγός ωστόσο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) “έχει καθήκον” να προτείνει και πάλι την κυρία φον ντερ Λάιεν ως μέλος και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηρώντας την αρχή των “κορυφαίων υποψηφίων”. Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ έκανε λόγο για “πατριωτικό καθήκον” του Όλαφ Σολτς να υποστηρίξει μια Γερμανίδα για την ηγεσία της Επιτροπής.

Όρους για την στήριξη της κυρίας φον ντερ Λάιεν έθεσε και ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνον εφόσον η πολιτικός του CDU δεν συνεχίσει την πορεία των προηγούμενων ετών, αλλά υιοθετήσει το πρόγραμμα του κόμματός της, απορρίπτοντας την ανάληψη κοινού χρέους στην ΕΕ και την γενική απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Το FDP, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2%, κέρδισε χθες πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τζ. Μελόνι: Είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε υπέρ μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε τη Δευτέρα είναι ότι πολύ νωρίς ακόμη για να απαντήσει σχετικά με το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 102,5 RTL για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Ιταλία πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κάλπες έδειξαν πως η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει πιο ρεαλιστικές πολιτικές στο μέλλον, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών αυτών.

Related posts

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο

protothema.gr

Γάζα: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ – Ελέγχει ζώνη στα νότια σύνορα

wp-needuser

Κίνα: Σεισμός 5,7 βαθμών έπληξε το Θιβέτ

wp-needuser

Στη Βραζιλία, χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν εναντίον νόμου που κάνει ακόμη πιο δρακόντεια την απαγόρευση της άμβλωσης

James Rollner

Οι ηγέτες της Χαμάς δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας

timesadmin

ΟΗΕ: Η πείνα απειλεί 49,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε Δυτική και Κεντρική Αφρική

timesadmin