Η-Ουκρανία-απειλεί-να-καταστρέψει-τη-γέφυρα-Κερτς-στην-προσαρτημένη-από-τη-Ρωσία-Κριμαία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία απειλεί να καταστρέψει τη γέφυρα Κερτς στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία

Η Ουκρανία φάνηκε χθες Πέμπτη να απειλεί εκ νέου ότι θα βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, στην Κριμαία, δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες για την κατασκευή της.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο έκτασης 300 σελίδων το οποίο κατ’ αυτή περιέχει τα επίσημα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή της γέφυρας στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο. Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του εγγράφου με ανεξάρτητο τρόπο.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την επομένη της δήλωσης του Ουκρανού στρατηγού Ντμίτρο Μαρτσένκο ότι η γέφυρα θα μετατρεπόταν στον “στόχο υπ’ αριθμόν ένα” εάν το Κίεβο αποκτούσε οπλικά συστήματα με δραστικό βεληνεκές ικανό για να την πλήξουν. Εξήγησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη γέφυρα αυτή, μήκους 18 χιλιομέτρων, για να μεταφέρει εφόδια τόσο στην Κριμαία, όσο και στα στρατεύματά της στη νότια Ουκρανία.

Η κατασκευή της γέφυρας κόστισε δισεκατομμύρια. Συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα από το 2018.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι έχουν ληφθεί όλες οι δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλεια της Κριμαίας. Πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την απειλή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να βάλουν στο στόχαστρο τη γέφυρα.

Η Μόσχα έχει απειλήσει πως θα προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Κιέβου εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στη γέφυρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε ότι η απειλή του στρατηγού Μαρτσένκο αντίκειται προς την υπόσχεση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μη χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να καταστραφούν στόχοι στη ρωσική επικράτεια. Ωστόσο, το Κίεβο εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας.

- ---

Related posts

Επικοινωνία Ν. Μπένετ με τον Τζο Μπάιντεν για το Ιράν, την Ουκρανία και τη Ρωσία

timesadmin

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Πιθανή συμμετοχή του στρατού της Ινδίας σε στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας

timesadmin

Apple: Σχεδιάζει εκδήλωση στις 7 Σεπτεμβρίου για το iPhone 14

timesadmin

Παγκόσμια Τράπεζα: Το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα κάνει βουτιά 45,1% φέτος

timesadmin

Ψυχρότητα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας: Παρά τις πιέσεις ο Μπάιντεν δεν συναντήθηκε με τον Ερντογάν

timesadmin

O Ερντογάν θέλει να καταγγείλει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά

timesadmin