Η-Μόσχα-κάλεσε-τον-Φινλανδό-πρεσβευτή-μετά-την-κατάσχεση-ρωσικών-έργων-τέχνης
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα κάλεσε τον Φινλανδό πρεσβευτή μετά την κατάσχεση ρωσικών έργων τέχνης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Φινλανδίας στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Ελσίνκι να κατασχέσει έργα τέχνης που ανήκουν σε ρωσικά μουσεία.

Οι φινλανδικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εμπόδισαν έργα τέχνης αξίας περίπου 42 εκ. ευρώ να επιστρέψουν στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Πρόσθεσαν επίσης ότι θα ζητήσουν διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες για το καθεστώς αυτών των έργων τέχνης ως προϊόντων πολυτελείας.

Στο μεταξύ η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 850 εκ. ευρώ για να διασφαλίσει τις ενεργειακές της ανάγκες και να επιταχύνει την αποδέσμευσή της από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Η Φινλανδία, η οποία έχει επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια, εξαρτάται λιγότερο από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί να διακόψει και τους τελευταίους δεσμούς της με τη Μόσχα.

Το 2019 η Φινλανδία εισήγαγε από τη Ρωσία το 22% του πετρέλαιου που χρειάζεται για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, όπως και το 7% του άνθρακα και το 5% του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σε συνεργασία με την Εσθονία, η Φινλανδία θα ενοικιάσει έναν πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου το Ελσίνκι να πάψει να εισάγει αέριο από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μίκα Λίντιλα.

“Μετά από αυτό θα έχουμε επάρκεια για να λειτουργούμε ανεξάρτητα”, εξήγησε.

Παράλληλα η φινλανδική κυβέρνηση επεσήμανε ότι θα περιορίσει προσωρινά τα μέτρα της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να μειώσει τις επιπτώσεις των ραγδαία αυξανόμενων τιμών ενέργειας, αν και μακροπρόθεσμος στόχος της παραμένει να επιταχύνει τη μετάβαση της Φινλανδίας στην πράσινη ενέργεια μέσω επενδύσεων.

Related posts

Η Goldman Sachs υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Βρετανίας

timesadmin

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου χάνει ξανά έδαφος έναντι του Λούλα

timesadmin

Η ζήτηση εργασίας στις ΗΠΑ θα δείξει ανθεκτικότητα καθώς η οικονομία “ψύχεται”

timesadmin

Βαράντκαρ: “Τεράστια πρόοδος” στις συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

timesadmin

Μισέλ: Δηλώνει σοκαρισμένος από “τις εικόνες θηριωδιών” στην Ουκρανία και υπόσχεται περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

timesadmin

Κορονοϊός: Η Νότια Κορέα αίρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα

timesadmin