Η-ιδέα-ενός-ευρωομολόγου-για-τη-μείωση-του-πληθωρισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ιδέα ενός ευρωομολόγου για τη μείωση του πληθωρισμού

-|- 

Όλο και πιο δύσκολη θα γίνεται η υποστήριξη μέτρων στήριξης, ειδικά για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και η ζήτηση ενεργειακών προϊόντων θα αυξάνεται, αν δεν υπάρξει έστω και την τελευταία ώρα μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για τη χρηματοδότησή τους.

Οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον, εκτός από την εμμονή του υψηλού πληθωρισμού (όσο τουλάχιστον ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται), και το αυξανόμενο κόστος χρήματος, μετά την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διά στόμματος Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια του ευρώ θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη. 

Εχθές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης, είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο αναμένεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του. Όπως εξήγησε, ο πληθωρισμός σήμερα δεν οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση, αλλά σε περιορισμένη προσφορά. 

Στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του πληθωρισμού, τόνισε ότι απαιτείται συμπληρωματική δράση της ενεργειακής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Στουρνάρας έχει ταχθεί δημόσια υπερ της ιδέας μιας νέας κοινής ανάληψης χρέους (δηλαδή ενός ευρωομολόγου), όπως έγινε και με τον κορονοϊό, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η γαλλική προεδρία το είχε κατεβάσει ως πρόταση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών, με τη μορφή ενός κοινού ταμείου για την ενέργεια και την άμυνα. Η πρόταση είχε τότε απορριφθεί αρχικά από τη Γερμανία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

Αυξάνουν οι ανάγκες χρηματοδότησης 

Σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ αναζητά -ακόμη- μια λύση η οποία θα συγκρατήσει τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσα από τα διαφορετικά μοντέλα που βλέπουν τη δημοσιότητα, εντοπίζονται πολλά προβλήματα στη χρηματοδότηση της κάθε λύσης. Τούτο διότι είναι λίγες οι χώρες που μπορούν από μόνες τους να χρηματοδοτήσουν για μεγάλο διάστημα τις διαφορές που προκύπτουν από ένα πλαφόν (όποια μορφή και αν έχει αυτό) για το φυσικό αέριο μεταξύ των υψηλών τιμών εισαγωγών με τις τιμές διάθεσης στην εκάστοτε αγορά. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ή η ορθότερη κοστολόγηση με βάση το ενεργειακό προϊόν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι συμπληρωματικές δράσεις. 

Σε κάθε περίπτωση συμμετοχή θα έχει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Το ύψος αυτού του κόστους για την Ελλάδα αναμένεται να φτάσει για το 2022 τα 7 δισ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ). 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα στο να υποστηρίξει πιο γενναία μέτρα στήριξης δεν είναι ταμειακό (το Δημόσιο έχει διαθέσιμα περίπου 39 δισ. ευρώ) αλλά δημοσιονομικό. Θα πρέπει δηλαδή να αποφύγει οι δαπάνες που θα γίνουν για τη στήριξη των νοικοκυριών, να αυξήσουν το έλλειμμα και το χρέος. 

Στο μεταξύ, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης μέσα σε μια δίνη ενεργειακών ελλείψεων και ξηρασίας. Επίσης, δύσκολη αναμένεται και η θητεία της νέας ιταλικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης για τα μέτρα στήριξη της οικονομίας της απέναντι στην κρίση. Τούτο τη στιγμή που ο δανεισμός από τις αγορές θα γίνεται όλο και πιο ακριβός. Την ίδια ώρα, κοινοτικοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι κανείς δεν μπορεί να αναλάβει το “βάρος” της Ιταλίας.

Συνεπώς η αναζήτηση μιας κοινής δημοσιονομικής λύσης είναι δεδομένη Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν η λύση θα βρεθεί έγκαιρα.

Related posts

ΣΕΒ: Δυνατότητα τηλεργασίας για 1 στους 5 εργαζόμενους

timesadmin

Καθυστερεί ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας – Τι απαντούν Αθήνα και Σόφια

timesadmin

Ανεβαίνουν συνεχώς οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσιο άλμα 27,2% στις Τιμών Εισαγωγών τον Φεβρουάριο

timesadmin

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023

timesadmin

Εκ νέου αίτηση στο power pass για όσους πολίτες αλλάξουν στοιχεία κατοικίας από απόψε το βράδυ

timesadmin