Ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν το μπλοκ να επιβάλει γρήγορα νέες κυρώσεις ως απάντηση σε πολλαπλές αναφορές ότι ρωσικά στρατεύματα εκτέλεσαν άοπλους πολίτες σε ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συζητήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη τελειοποιούσε μέτρα που θα επικεντρώνονταν κυρίως στο κλείσιμο των παραθύρων, στην ενίσχυση των υφιστάμενων δράσεων -όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών σε τεχνολογικά αγαθά και η πλήρης επιβολή κυρώσεων στις τράπεζες που έχουν ήδη αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT- και στην επέκταση του καταλόγου των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.
Ορισμένα έθνη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλέον έναυσμα για την ταχεία εφαρμογή των νέων κυρώσεων, με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να αναφέρουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα σε βόρειες περιοχές, σύμφωνα με διπλωμάτη που έχει γνώση των συζητήσεων.
Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες για μια νέα δέσμη μέτρων ή για το πότε θα εφαρμοστεί, ακόμη και καθώς ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ επιδιώκει εν τω μεταξύ να υποβάλει μια σειρά διορθωτικών μέτρων ήδη από αυτή την εβδομάδα. Ένας μικρός αριθμός κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, στο θαλάσσιο εμπόριο και σε άλλους βασικούς κλάδους, ενώ οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν ομόφωνη στήριξη.
Το ερώτημα για τα μέλη της ΕΕ είναι ποιες ενέργειες θα ωθήσουν σε ένα νέο και πληρέστερο σύνολο κυρώσεων. Ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να διερευνηθούν μόνο εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή καταλάβει μια μεγάλη πόλη, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Άλλα κράτη λένε ότι τα αναφερόμενα γεγονότα σε μέρη όπως η Μπούχα, μια πόλη στα περίχωρα του Κιέβου, είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν τη λήψη μέτρων. Και ένας από τους διπλωμάτες δήλωσε ότι ακόμη και τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι δεν είναι αρκετά, δεδομένης της έκτασης των πιθανών εγκλημάτων πολέμου.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τους Ρώσους στρατιώτες ότι σκότωσαν άοπλους πολίτες, με τους αξιωματούχους να λένε ότι βρήκαν εκατοντάδες πτώματα στην Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelenskiy, δημοσίευσε αρκετές φωτογραφίες στο Twitter με νεκρούς ανθρώπους, μερικοί με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους. Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την κατηγορία. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι στοχοποιεί μόνο τον στρατό και βασικές υποδομές.
Έρχεται καθώς η Ρωσία αλλάζει τακτική στον πόλεμο, μεταφέροντας στρατεύματα μακριά από τον βορρά μετά από εβδομάδες αποτυχίας να κερδίσει έδαφος. Αντ’ αυτού, η εκστρατεία της επικεντρώνεται σε περιοχές στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ του Ντονμπάς και της Μαριούπολης, μιας πόλης-λιμάνι που βρίσκεται ήδη υπό πολιορκία εδώ και εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, η Οδησσός συγκλονίστηκε από εκρήξεις νωρίς σήμερα. Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους υψηλής ακρίβειας από πλοία και αεροσκάφη που έπληξαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης κοντά στη νοτιοδυτική πόλη-λιμάνι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε την Κυριακή ότι έχει καταγράψει αρκετές περιπτώσεις προφανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων συνοπτικών εκτελέσεων.
“Οι περιπτώσεις που καταγράψαμε ισοδυναμούν με απερίγραπτη, σκόπιμη σκληρότητα και βία εναντίον Ουκρανών αμάχων”, δήλωσε ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Human Rights Watch. “Οι βιασμοί, οι δολοφονίες και άλλες βίαιες πράξεις εναντίον ανθρώπων που βρίσκονται υπό την επιτήρηση των ρωσικών δυνάμεων θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου”.
Οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα έκαναν επίσημη διαπίστωση ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Τότε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν δει “αξιόπιστες αναφορές για επιθέσεις χωρίς διακρίσεις και επιθέσεις που στόχευαν σκόπιμα αμάχους, καθώς και για άλλες φρικαλεότητες”. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου.
Όλο και περισσότερο απογοητευμένες από τη στάση των ομολόγων τους, αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας και της Πολωνίας, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν μονομερώς να εισάγουν ρωσική ενέργεια, ενώ η Εσθονία κατέθεσε πρόταση για παρακράτηση και πάγωμα ενός μεριδίου των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας, η οποία, όπως λέει, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πρώτο συμβιβασμό.
Ένας από τους διπλωμάτες δήλωσε ότι η ελπίδα είναι ότι οι μονομερείς κινήσεις θα οδηγήσουν σε συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών μελών να κάνουν περισσότερα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στο ενιαίο μέτωπο της ΕΕ.