thetimes.gr
Η-επιστολή-που-παρέδωσε-ο-Κυριάκος-Μητσοτάκης-στον-Ιωάννη-Σαρμά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιστολή που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιωάννη Σαρμά

Συνοπτικές οδηγίες για τις εκκρεμότητες  που έχει η χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και για τον τρόπο που θα διεκπεραιωθούν περιέχει η επιστολή που παρέδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, και η οποία συνόδευε τον μεγάλο μπλε φάκελο.

Η επιστολή στην ουσία είναι ενημέρωση για τις υποχρεώσεις της χώρας, και για την πορεία που σχεδίαζε η κυβέρνηση, αλλά και κατάλογο περιεχομένων του μπλε φάκελου, τον οποίον συνόδευε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τον Ιωάννη Σαρμά ότι μέσα στον Ιούνιο,  η Κομισιόν θα αξιολογήσει το τρίτο αίτημα της χώρας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0».

Εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης ότι η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει  πρόσθετες πληροφορίες, αλλαγές, αλλά  και πράξεις της διοίκησης για τα ορόσημα και τα παραδοτέα αυτών. Επίσης του εξηγεί τις εκκρεμότητες με  τους θεσμούς και τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί και προγραμματίζονται για τον Ιούνιο. Οι συναντήσεις αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον ESM, αλλά και το ΔΝΤ και γίνονται στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος τους τρίτου τριμήνου του 2023.

Η επιστολή

Ολόκληρη η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ιωάννη Σαρμά:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επιδίωξή μου ήταν, από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, η εμπέδωση διαδικασιών και κανόνων που θα εγγυώνται τη θεσμική μνήμη και συνέχεια στην απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο των παραπάνω καθώς και των σχετικών αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σας παραδίδω σήμερα με την ανάληψη των καθηκόντων σας:

α) Συνοπτική παρουσίαση του ρόλου, των λειτουργιών και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης,

β) Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2023 όπως συντάχθηκε κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4622/2019,

γ) Συνολικό σημείωμα με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες μέλλει να εκδοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία τον μήνα Ιούνιο.

δ) Αρχείο με τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου των ετησίων σχεδίων δράσης των Υπουργείων.

Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω πως εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύνανται να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες, αλλαγές και πράξεις της διοίκησης για τα ορόσημα και τα παραδοτέα αυτών, τα οποία κατατέθηκαν ως επιτευχθέντα από τις Ελληνικές Αρχές στις αρχές Μαΐου. Η οποιαδήποτε πρόσθετη τεκμηρίωση που αφορά μεταρρυθμιστικά ορόσημα πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Επίσης, για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών, υπό τον Συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος τους τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών με τους ομολόγους τους του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για

την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αυτές τις ημέρες δημοσιεύονται η Εθνική Έκθεση (Country Report) και οι Εθνικές Συστάσεις (Country Specific Recommendations) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί των οποίων θα προβεί σε σχολιασμό η ελληνική κυβέρνηση δια της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, εντός του Ιουνίου θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως διατηρούνται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, και είναι στη διάθεσή σας, τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων για το 2023, αναφορά με τις εκκρεμότητες έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας κάθε Υπουργείου και αναφορά με τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάθε Υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και ο Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών τους, είναι στην απόλυτη διάθεση σας για την επιβοήθηση του έργου σας καθώς και για την ενημέρωσή σας για οιοδήποτε θέμα κρίνετε σκόπιμο.

Σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία!

Κυριάκος Μητσοτάκης».

Related posts

Διακομματική Επιτροπή: Συνεδριάζει σήμερα για τις εκλογές – Τι θα εξετάσει

timesadmin

Κακοκαιρία Daniel: Από το βράδυ θα «χτυπήσει» Μεσσηνία και Λακωνία, αύριο ανατολική Πελοπόννησο, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη

timesadmin

Γιώργος Παπανδρέου: Πώς έγινε κριτής σε… διαγωνισμό μαγειρικής

timesadmin

Οικονόμου: Καμία πτυχή της τραγωδίας δεν θα μείνει ανεξερεύνητη

timesadmin

Γεραπετρίτης: Η συνάντηση με τον κ. Τζανερρίκο έγινε απολύτως φανερά και διαφανώς

timesadmin

Αλέξης Γεωργούλης: Συζητήθηκε για πρώτη φορά στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η άρση της ασυλίας του

timesadmin